Rittal betrokken bij mega-datacentrum Noorwegen

Datacenter

Geïndustrialiseerde opzet datacenter Måløy

In Måløy aan de Noorse westkust komt in een voormalige mijn een mega-datacenter van 120.000 vierkante meter met een capaciteit van 100 MW. Bij de opbouw van dit Lefdal Mine Datacenter (LMD) wordt gebruikgemaakt van gestandaardiseerde computer-ruimtemodulen op basis van het modulaire systeem RiMatrix S van de Duitse leverancier Rittal. Volgens LMD betreft het een groene, energie-efficiëntie aanpak met een pue van minder dan 1,1.

Met een oppervlak van 120.000 vierkante meter, verdeeld over vijf niveaus, moet het Lefdal Mine Datacenter in een voormalige mineralenmijn in Måløy, ongeveer vijfhonderd kilometer ten noordwesten van Oslo, een computerruimte van de overtreffende trap worden, aldus de exploitant. Rittal ontwikkelde samen met IBM voor LMD gestandaardiseerde computerruimtemodulen op basis van zijn systeem RiMatrix S: voorgeconfectioneerd, getest, schaalbaar en snel geleverd. De datacenterleverancier spreekt van het begin van de industrialisatie van computerruimten.

Op dit moment omvat het assortiment vijf verschillende modulen met tien of twaalf serverracks en elk een netwerkrack inclusief een klimaatoplossing van Rittal. Deze oplossing zuigt de warme afvoerlucht van de servers aan de achterzijde aan, koelt deze met krachtige warmtewisselaars af en blaast de gekoelde lucht in de koude gang voor het serverniveau. Redundante stroomverdeling en -beveiliging zijn al in de module geïntegreerd. Klanten kunnen kiezen voor 5, 10 of 20 kW vermogen per rack. Met n+1 en 2n zijn twee redundantiemogelijkheden beschikbaar. De computerruimtemodulen kunnen al naar het gewenste veiligheidsniveau, bijvoorbeeld in containers of in veiligheidsruimten, direct in de mijn worden geplaatst. Als de klant meer computerruimte nodig heeft, is extra capaciteit eenvoudig bij te schakelen, aldus Rittal.

Groen

Voor de exploitatie wordt 100 procent hernieuwbare energie gebruikt (wind, water) en de koeling vindt plaats met zeewater uit het aangrenzende fjord. Met een geschatte pue (power usage effectiveness) van minder dan 1,1 en de traditioneel lage stroomkosten beweert de Noorse exploitant een systeem met een maximum aan energie-efficiëntie te bieden. Pue is een kengetal waarmee de energie-efficiency van datacentra wordt uitgedrukt.

LMD voorziet de komende jaren in Europa nog steeds een stijgende vraag naar computerruimte. 'Alleen al tot 2020 zien wij behoefte aan zestig nieuwe, grote computerruimten in Europa, gekoppeld aan een jaarlijkse stijging van de investeringen van 10 tot 12 procent', aldus Egil Skibenes, topman bij LMD. 'Het is belangrijk dat het systeem snel beschikbaar is. Met de conventionele, individuele oplossingen was dat niet mogelijk. Er is vooral vraag naar snel beschikbare computerruimte, in combinatie met een hoge mate van kosten- en energie-efficiëntie. Met gestandaardiseerde en tegelijk schaalbare modulen spelen wij hier op in.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Good afternoon. I know that such RiMatrix S system developed both IBM and Rittal is energie saving for 20% more and that it is using EC ventilation technology, am I right? The computer modules of RiMatrix for 10Kw rack are alredy available in stores like http://hardware.nl/rittal, I mean online? Or they are still in development? In any case, the scale of production after the signing of the agreement are impressive.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-09-15T10:45:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.