Overijssel en EFRO eisen subsidies TGDC terug

Compello hoopt op coulance na afleggen verantwoording

De provincie Overijssel en Europees Fonds Regionale Ontwikkeling vorderen de subsidiegelden terug die zijn verleend aan het Triple Green Datacenter (TGDC) in Zwolle. Dit datacenter is nooit van de grond gekomen. De provincie heeft zijn subsidie van maximaal 750.000 euro op nul gezet; bij Efro gaat het om een voorschot van 879.189 euro. Volgens Compello, een van de drie participanten in het TGDC, is er toch nog gelegenheid om alsnog de gevraagde verantwoording af te leggen.

De provincie Overijssel en de Management Autoriteit uit Arnhem, die als tussenkantoor namens het Europese subsidiefonds EFRO optreedt, vroegen afgelopen april al om openheid van zaken. Een woordvoerder van de provincie meldt dat er ondanks deze verzoeken geen verantwoording is ontvangen, ook na de zomervakantie niet. 'De provincie heeft de subsidie voor het Triple Green Datacenter van 750.000 euro op 0 gesteld, omdat er geen verantwoording is afgelegd. Daaraan gekoppeld heeft de provincie het bedrag teruggevorderd. Efro heeft een soortgelijke brief gestuurd.'

De zegsman wijst er op dat de termijn van zes weken voor bezwaar is verlopen. Zowel tegen deze beschikking als de Efro-vaststelling op nihil is geen bezwaar gemaakt. Beide besluiten zijn daarmee onherroepelijk geworden, stelt hij.

Miscommunicatie

Toch ziet Erwin Giesbers, algemeen directeur van Compello, nog een kans om de terugvordering te ontlopen door deze maand alsnog met een volledige verantwoording te komen. Er is inmiddels overleg tussen de partijen. Hij hoopt op een coulante opstelling door te wijzen op de problemen die de afgelopen zijn ontstaan. De woordvoerder van de provincie meldt: 'Die verantwoording wachten wij af. De subsidiedossiers zijn, zoals al aangegeven, echter al onherroepelijk geworden.'

'TGDC is al bijna drie jaar niet meer operationeel', licht Giesbers toe. 'Dat, en miscommunicatie bij de stakeholders, Green Data Systems, Unica en Compello, heeft er toe geleid dat TGDC nog geen verantwoording heeft afgelegd met betrekking tot de ontvangen subsidies.' Volgens Giesbers heeft TGDC van de subsidie van 750.000 euro een bedrag van 675.000 euro gebruikt en een subsidie (voorschotten) van 879.189 uit het Efro-fonds gekregen; bedragen die TGDC heeft besteed aan het project in de jaren 2009 tot en met 2011 en waaraan ook Compello een substantiële eigen bijdrage heeft geleverd.

Zachte dood

De problemen rond de miscommunicatie met de andere participanten zijn onder meer ontstaan door de terugtrekking van Unica na de eerste fase van het project, toen er nog plannen waren om het groene datacenter in Steenwijk te vestigen. Naderhand ging ook nog eens Green Data Systems in 2014 failliet. Compello vond vervolgens geen nieuwe investeerders meer, waarna het project een zachte dood lijkt te zijn gestorven.

Het zogeheten Triple Green Datacenter (TGDC) zou eind 2013 zijn deuren openen in het kader van de herinrichting van het bedrijventerrein De Vrolijkheid aan de Boerendanserdijk in Zwolle. Dit terrein is bedoeld voor het Business Park Zwolle, waarvan het datacenter een onderdeel zou vormen. Belangrijk aspect is dat naast de duurzame computervoorzieningen de locatie ook uit kantoorruimte zou bestaan, bedoeld om te verhuren aan andere, aan de ict-sector gerelateerde bedrijven en instellingen uit de regio.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-12-01T11:55:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.