KPN zet datacenters colocatie in dochterbedrijf

KPN-datacenter in Oude Meer

KPN gaat zes van zijn datacenters, die specifiek colocatie-diensten aanbieden, onderbrengen in een nieuwe onderneming met een eigen identiteit binnen het KPN-concern. Hierdoor verwacht KPN beter in te kunnen spelen op de groeikansen in de markt voor colocatie, waarbij ‘carrier- en cloud-neutraal’ voor klanten belangrijke beslissingscriteria zijn. Het betreft de datacenters Aalsmeer, Almere, Eindhoven, Groningen, Oude Meer (Schiphol) en Rotterdam. De naam van het nieuwe onderdeel wordt later bekendgemaakt.

Volgens KPN maken bedrijven in toenemende mate gebruik van colocatie en daarmee de overstap van een datacenter in eigen beheer naar een datacenter in beheer van een professionele dienstverlener zoals KPN. Ook stappen bedrijven voor hun it-diensten vaker over op clouddiensten, die in veel gevallen ook vanuit colocatie-datacenters geleverd worden. Klanten vragen daarbij steeds vaker om een datacenter dat niet gebonden is aan een carrier of aan een specifieke cloud.

KPN brengt daarom zijn colocatie-datacenters onder in een aparte onderneming die zelfstandig opereert als eigen merk en onder een eigen naam. Op deze manier wil het bedrijf beter kunnen inspelen op de groeiende vraag naar diensten op dit vlak. Daarnaast zegt het ict-concern te investeren in de kwaliteit van dit nieuwe bedrijfsonderdeel, onder meer in het uitbreiden van flexibele en schaalbare oplossingen. Daarmee wil het bedrijf makkelijker kunnen inspelen op een groeiende of krimpende vraag naar colocatie-diensten onder klanten.

Voor bestaande KPN-klanten die gebruik maken van de colocatie-datacenters verandert er niets. Deze aankondiging heeft geen gevolgen voor de werkgelegenheid; er is nog wel goedkeuring door de ondernemingsraad nodig. De colocatie-vestiging in Oude Meer wordt de hoofdvestiging van het nieuwe onderdeel en vormt de centrale spil in het geheel.

KPN heeft momenteel een ‘dijkring’ van tien datacenters in Nederland. Naast bovengenoemde zes locaties gaat het ook nog om datacenters in Amsterdam (voor de gemeente Amsterdam), Apeldoorn (het oude RCC) en Haarlem; die hebben een andere rol dan puur colocatie.

Het datacenter in Lelystad (het vroegere CUC: Computer Uitwijk Centrum) is verouderd en wordt op korte termijn gesloten; het overgrote deel van de klanten is inmiddels gemigreerd, vertelt een woordvoerder van KPN. Ook stelt hij dat de ‘dijkring’-opzet gehandhaafd blijft: aan de onderliggende technische infrastructuur en connectiviteit wordt niet gesleuteld.
.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-09-05T15:06:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.