Alticom en ViaData starten datacenter in Friese toren

Datacenterdienstverlener Alticom en ict-dienstverlener ViaData zijn een samenwerking aangegaan. De partijen leveren serverruimten en datacenterdiensten vanuit de mediatoren in de Friese gemeente Tjerkgaast, ook wel de toren van Spannenburg genoemd. 3 november 2016 wordt het nieuwe datacenter in het hoogste bouwwerk van Friesland in gebruik genomen.

Alticom beschikt door de ingebruikname van het nieuwe datacenter op 118 meter hoogte over een landelijk dekkend netwerk van 24 datacenters in mediatorens. De mediatoren in het Friese Tjerkgaast stamt uit 1972.

ViaData Automatisering start met een eigen datacenter in de toren van Spannenburg. De dienstverlener wil met het nieuwe datacenter inspelen op de groeiende behoefte in de Friese markt.

Alticom noemt als grootste voordeel van dataopslag op grote hoogte in de toren van Spannenburg, dat er gebruik wordt gemaakt van luchtkoeling. Het datacenter maakt gebruik van een gepatenteerd systeem voor koeling door buitenlucht. De leverancier: 'De koelkosten vormen bij ‘normale’ datacenters globaal de helft van de energiekosten, omdat het erg veel energie kost om de servers koel te houden. In de ViaData Toren stroomt er op natuurlijke wijze koele gefilterde buitenlucht langs de servers waardoor er tot ruim 40 procent bespaard kan worden op energiekosten.'

Alticom

Alticom is eigenaar van 24 hoge mediatorens en 7 lagere masten in Nederland die samen een belangrijk deel van de Nederlandse omroep- en telecommunicatie-infrastructuur vormen. Sinds 2009 biedt het bedrijf datacenter housing-diensten vanuit de mediatorens. Alticom is opgericht in 2007 en bestaat uit een team van twintig medewerkers.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-10-05T10:55:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.