Hoofddorp krijgt groen datacentercampus

De gemeente Haarlemmermeer, Schiphol Group en investeerder SADC willen een Green Datacenter Campus op het bedrijventerrein Schiphol Trade Park in Hoofddorp openen. De campus, met een omvang van twintig hectare, moet uitgroeien tot een plek waar datacenters, datacenterspecialisten, dienstverleners en kennispartners actief zijn en van elkaars expertise profiteren. De initiatiefnemers, die steun krijgen van de stichting Green IT Amsterdam, verwachten in 2018 de eerste datacenters te verwelkomen.

Volgens Schiphol Area Development Company (SADC) zijn de voordelen voor datacenters onder andere de beveiliging van de campus op gebiedsniveau, voldoende stroom (doordat Alliance een nieuw stroomstation van 400 MVA realiseert) en ruimte om uit te breiden en zo te profiteren van de sterke connectiviteit (via dark fiber een directe datalink met internetknooppunt AMS-IX).

Schiphol Trade Park is ongeveer 140 hectare groot en ligt aan de doorgetrokken A4 met een eigen op- en afrit. Het terrein is via de A5 verbonden met de Amsterdamse haven en heeft als enige bedrijventerrein een eigen NS-station. Het complex heeft de ambitie voorop te lopen in duurzaamheid en innovatie.

Daar hoort in de ogen van SADC, die in samenwerking met Schiphol Real Estate en de gemeente Haarlemmermeer als gebiedsontwikkelaar optreedt, ook een datacenter-ecosysteem bij in de vorm van een Green Datacenter Campus. Doel is daarmee de internationale digitale concurrentiepositie van Nederland in het algemeen en Schiphol in het bijzonder te versterken.

Groene campus

Om de campus te realiseren werkt SADC samen met stichting Green IT Amsterdam. In het concept van de Green Datacenter Campus zijn mogelijkheden opgenomen om groene initiatieven te faciliteren, zoals een stabiele integratie van duurzame energie en uitwisseling van warmte. Zo kan het aanbod van restwarmte gebundeld worden in één infrastructurele voorziening en bijvoorbeeld gekoppeld worden aan het naastgelegen kassengebied.

Samen met het consortium GreenIT Amsterdam en marktpartijen zoekt SADC naar dit soort innovatieve oplossingen die bijdragen aan een circulaire economie waar de herbruikbaarheid van producten en grondstoffen centraal staat. Woordvoerder Jaak Vlasveld van Green IT Amsterdam benadrukt het niet alleen gaat om energie-oplossingen. 'Het kan ook gaan om duurzame ict-oplossingen, zoals rond open compute of een gedistribueerde datacenteropzet. Leden van het consortium kunnen bijgeschakeld worden als een partij hiervoor steun zoekt.' Partijen

SADC heeft vier gelijkwaardige aandeelhouders (elk voor 25 procent): gemeente Haarlemmermeer, gemeente Amsterdam, provincie Noord-Holland en Schiphol Group.

Stichting Green IT Amsterdam is een consortium van bedrijven en kennisinstellingen met een focus op duurzame datacenters, slimme applicaties en slimme energiesystemen. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-03-07T11:14:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.