Datacenters vragen hulp bij hergebruik restwarmte

Brancheorganisatie Dutch Datacenter Association (DDA) organiseert 10 oktober 2017 (tijdens de dag van de duurzaamheid) een conferentie over het hergebruik van restwarmte van datacenters. Het doel van die bijeenkomst is om te verkennen welke initiatieven kunnen bijdragen aan grootschalig hergebruik van restwarmte en de overgang naar duurzame energie versnellen.

De DDA richt zich met de conferentie Datacenter & Restwarmtie op eigenaren van datacenters, leveranciers, warmte-afnemers, investeerders, overheidspartijen en andere belanghebbenden die deelnemen aan restwarmteprojecten. Ook partijen die van plan zijn dat in de toekomst te gaan doen, zijn welkom. Het evenement vindt plaats bij USG Engineering in Almere en wordt in samenwerking met ontwerper, bouwer en beheerder van energienetten, Liandon, georganiseerd.

Volgens DDA is het evenement een volgende stap naar mogelijk grootschalige hergebruik van restwarmte van serverruimten. De DDA ontvouwde in mei 2017 namelijk al een plan voor het kabinet om hergebruik van restwarmte te stimuleren om zo te kunnen voldoen aan klimaatdoelstellingen.

Het doel van de conferentie is om tot een samenwerking en netwerkinfrastructuur te komen waarbij de warmte die vrijkomt in serverruimten van datacenters wordt hergebruikt voor bijvoorbeeld stadsverwarming. Op dit moment zijn er alleen kleinschalige initiatieven. De DDA hoopt met de conferentie tot concrete initiatieven te komen voor grootschalig hergebruik van restwarmte van datacenters.

Grootschalige toepassing?

Stijn Grove, directeur van de DDA: 'Nederlandse datacenters zijn al uitermate energie efficiënt. De energie die datacenters verbruiken, wordt voor een belangrijk deel omgezet in restwarmte. Die warmte is heel geschikt voor hergebruik, bijvoorbeeld om huizen, kantoren en andere gebouwen te verwarmen. We willen met deze conferentie verkennen wat er voor nodig is om op grote schaal restwarmte van datacenters duurzaam in te zetten voor de Nederlandse samenleving en economie. Op basis daarvan zetten we een kennisplatform op waar alle stakeholders, waaronder overheden, datacenters, leveranciers en natuurlijk afnemers terecht kunnen.'

DDA: 'Hoewel hergebruik van restwarmte in Nederland op sommige plekken al toegepast wordt, bijvoorbeeld op de High-Tech Campus Eindhoven, wordt grootschalige toepassing op dit moment nog niet in de praktijk gebracht. Tijdens de conferentie staat de vraag centraal wat er voor nodig is om dit te realiseren.' Er is aandacht voor bestaande initiatieven, best practices en lessons learned', beloven de organisatoren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-08-15T11:41:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.