Amsterdam Data Tower in race voor 'Oscar'

De Amsterdam Data Tower van Digital Realty is genomineerd voor een prijs voor het mooiste datacenter ter wereld. De toren op het Science Park van de hoofdstad is genomineerd voor de DCD Awards, dat zijn internationale prijzen voor onder meer het mooist ontworpen datacenter en het meest duurzame datacenter.

De prijzen worden ook wel de Oscars van de datacenterindustrie genoemd. De Amsterdam Data Tower is de enige Nederlandse mededinger voor deze prijs. In totaal zijn vijftien datacenters in de race voor de titel ‘mooiste datacenter ter wereld’.

De prijs is in het leven groepen om campagne te voeren voor mooie datacenters. Vaak zijn de gebouwen aan de buitenkant namelijk weinig markant. Het uiterlijk van de Amsterdam Data Tower onderscheidt zich volgens de inzenders door de driehoekige vormen die ontstonden om het ontwerp, in overeenstemming met de stadsplanning van de gemeente, aan te passen aan de omgeving. De bronzen gevel is voorien van geperforeerde panelen waarop de plattegrond van het gebouw is afgebeeld. De gevelplaten zorgen er ook voor dat het pand koel blijft.

Eerder dit jaar won de Amsterdam Data Tower van Digital Realty al een prestigieuze prijs voor het ontwerp: de European Data Centre Solutions Award voor New Design', meldt Digital Reality.

Duurzame datacenter

Niet alleen op architectonisch niveau, maar ook op het vlak van innovatie is de Amsterdamse Data Tower vernieuwend, zo meldt de ontwikkelaar: 'De hele gevel is omwikkeld met speciaal epdm-folie dat voldoet aan de hoge eisen van lucht- en dampdichtheid. Bovendien is het dak extra dik zodat vocht buiten wordt gehouden in zowel de zomer als de winter. Dit vereist volgens de makers minder koeling en minder apparatuur waardoor de relatieve luchtvochtigheid van de datavloeren onder controle kan worden gehouden.'

De veranderingen van de seizoenen biedt Digital Realty de mogelijkheid om op steeds duurzamere manieren met de elementen te werken. Tijdens de zomermaanden wordt grondwater gebruikt om de data zones te koelen, terwijl in de koudere maanden de buitenlucht gebruikt wordt om zowel de data zones als het opgeslagen grondwater te koelen. Door optimaal gebruik te maken van allerlei duurzame technieken wordt het energieverbruik tot een minimum beperkt.

Stemmen

De DCD Awards worden voor het elfde opeenvolgende jaar uitgereikt in Londen op 7 december. Er kan tot en met 27 november 2017 gestemd worden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-11-27T10:47:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.