Zeeland krijgt mega-datacenter bij Borssele

Huawei zowel partner als toekomstige klant

Het Amsterdamse bedrijf The Green Bay gaat een groot datacenter bouwen in Borssele, in het Sloegebied naast de kerncentrale in de Zeeuwse gemeente. Met de bouw is een investering van 140 miljoen euro gemoeid. Het datacenter krijgt een oppervlakte van 30.000 m² en heeft een capaciteit van 30 Megawatt (MW). Het Chinese Huawei is een van de partners in het project en wordt ook een van de klanten.

Dit blijkt uit een artikel in het Financieele Dagblad (FD). De locatie in Zeeland wordt uitgerust met glasvezelverbindingen met de Randstad en is volgens The Green Bay daardoor aantrekkelijk als alternatief voor Amsterdam. Daar zijn de meeste datacenters gehuisvest, maar is de grond echter duur en wordt het energienetwerk er veel zwaarder belast. In Borssele beschikt The Green Bay over een aansluiting op het energieschakelstation van Tennet en kan het gebruikmaken van zeewaterkoeling van de oude kolencentrale van Elektriciteits Produktiemaatschappij Zuid-Nederland (EPZ), de eigenaar van de kerncentrale langs de Westerschelde.

Het bedrijf stelt in het FD-artikel dat een groot investeringsfonds en een bankconsortium met onder andere NIBC zorgen voor de financiering van het project. Het ‘groene’ datacenter wordt ontwikkeld in samenwerking met onder meer ingenieursbureau Royal HaskoningDHV, het Zeeuwse energiebedrijf DNWG (voorheen Delta Netwerkgroep, aanleg energienetwerk), bouwer ASK Romein en Huawei (apparatuur). Het Chinese ict-bedrijf zal ook een belangrijke klant zijn van het Zeeuwse datacenter.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-02-05T11:56:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.