Google: half miljard expansie datacenter Eemshaven

Onderzoek: investeringen tot nu toe zouden 2200 banen hebben opgeleverd

Dit artikel delen:

Burgemeester Marijke van Beek van Eemsmond plaatst de Google-pin waar de uitbreiding van het datacenter komt. Van links naar rechts: Patrick Brouns (provincie Groningen), René Paas (commissaris van de koning van de provincie Groningen), minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat), burgemeester Marijke van Beek (Eemsmond) en Dieter Kern (Google).

Google gaat zijn tweede datacentrum in de Eemshaven de komende jaren uitbreiden. De extra investering die hiermee gepaard gaat bedraagt vijfhonderd miljoen euro. Volgens de internetgigant is uitbreiding noodzakelijk omdat elke dag de vraag onder consumenten en bedrijven naar diensten van Google toeneemt en daardoor ook de druk op it-infrastructuur van datacenters. Google opende zijn tweede datacentrum in Noord-Groningen eind 2016.

Bij de opening van het tweede datacenter in de Eemshaven eind 2016 meldde Google al bezig te zijn met de voorbereidingen van een derde datacenter, onder meer met de aankoop van extra grond. Dit blijkt nu een uitbreiding van het tweede datacenter te zijn.

De extra investering van vijfhonderd miljoen werd aangekondigd tijdens de presentatie van een rapport over de economische bijdrage van Google als gevolg van de vestiging van zijn tweede datacenter in de periode 2014-2017 aan de Nederlandse economie. De onderzoekers van bureau Copenhagen Economics hebben becijferd dat het maar liefst om achthonderd miljoen euro aan het bruto binnenlands product zou gaan. De investering die Google de afgelopen jaren in de regio heeft gedaan zou 950 miljoen euro bedragen. Met de extra investering van vijfhonderd miljoen euro komt de totale investering van Google naar eigen zeggen uit op bijna 1,5 miljard euro.

Extra banen

Volgens de vorsers heeft de vestiging van het datacentrum in de regio 2200 banen opgeleverd in de periode 2014-2017, voornamelijk gerelateerd aan de bouw. Maar het zou ook extra werk hebben opgeleverd op het gebied van it, elektronica en mechanica, catering en beveiliging: op de site van het datacentrum werken ongeveer 250 man in verschillende disciplines. Ook sloot Google in Nederland overeenkomsten met windparken in Delfzijl en in Zeeland (Krammer en Bouwdokken) en met zonne-energiepark Sunport in Delfzijl voor de afname van duurzame energie voor het datacentrum.

Indirect stimuleert de vestiging van Google's datacenter andere bedrijven om te investeren in de regio. Ten slotte ondersteunt het Amerikaanse zoekconcern lokale gemeenschapsinitiatieven, onder meer door samenwerking met lokale onderwijsinstellingen en organisaties op het gebied van natuurbeheer, aldus Copenhagen Economics.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Staatssteun aan Google om zo alle Nederlandse cloud providers de pas af te snijden om hun marktaandeel te vergroten?

Wie van u weet dat Google van oorsprong een afdeling binnen de NSA was die later met fondsen van In-q-tel (investeringsfonds van de CIA) is gelanceerd en zo snel zo groot heeft kunnen groeien dankzij belastingvoordelen?

Google "don't be evil" klingt langzaam als een zeer cynische grap.

Google is "more evil" dan Microsoft, IBM (vanuit het verleden) en Apple samen. Alleen leg dat maar eens uit aan al die lemmingen die blind op Google varen, zoals de wagonladingen Fandroids...

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-03-15T15:48:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.