Nieuwe lijn Eurofiber lokt datacenters naar Eemshaven

Eurofiber is gestart met de aanleg van een nieuwe glasvezelverbinding naar Dataport Eemshaven. Naast de al bestaande route via Delfzijl wordt deze verbinding tussen de stad Groningen en Eemshaven de tweede verbinding van de glasvezelleverancier naar de Dataport. De nieuwe verbinding wordt in het vierde kwartaal van 2018 in gebruik genomen. Volgens Eurofiber wordt het gebied een landingsplaats voor mega-datacenters.

Door de directe ligging aan zee, de beschikbaarheid van een zeekabel en voldoende energie, mag Eemshaven zich verheugen op veel aandacht van internationale partijen die een vestigingsplaats zoeken voor een datacenter. De aanwezigheid van een volledig gescheiden glasvezelroute naar onder andere Groningen, Amsterdam en Hamburg is hiervoor echter een belangrijke randvoorwaarde, zegt de glasvezelleverancier uit Maarssen.

Met de aanleg van deze tweede route biedt Eurofiber klanten twee volledig gescheiden glasvezelverbindingen tussen Groningen en Eemshaven. Groningen is op zijn beurt langs twee routes verbonden met internetknooppunt Amsterdam, over de Afsluitdijk en over Lelystad. Tevens hebben klanten de mogelijkheid de kortste route naar Hamburg te ontsluiten.

Achter de schermen

Volgens Arian de Kort, operations director bij Eurofiber, ontwikkelt de Eemshaven zich als een datacenterhub voor hyperscale computing en grootzakelijke colocatie. 'Die regio heeft alle potentie een landingsplaats te worden voor zeer grote datacenters. De verwachting is dan ook dat veel internationale bedrijven uit de it- en social media-sectoren zich hier zullen vestigen. Zulke partijen eisen een glasvezelnetwerk dat voldoet aan de hoogste normen qua bandbreedte, uptime en latency, en de kortste routes.’

Nu nog is alleen Google met datacenters aanwezig in de Eemshaven. Op de website van de ontwikkelorganisatie Green Dataport Eemshaven staat aangegeven dat er zo'n 320 are aan land te koop is om er datacenters neer te zetten. Een woordvoerster laat weten dat er momenteel 'druk onderhandeld wordt met diverse geïnteresseerde partijen. Maar wie dat zijn, laten we alleen weten als de contracten definitief zijn getekend.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-05-30T11:26:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.