Cloud- en datasector groeit ondanks protectionisme

Stijging

Dreigingen als Brexit, Europese regulering en wereldwijd protectionisme hebben vooralsnog geen invloed op de vitaliteit van de Nederlandse cloud- en datasector. De markt groeit als kool en er wordt volop geïnvesteerd. Dat concludeert de organisatie Digital Gateway to Europe in een rapport.

Het rapport toont onder meer dat de Amsterdamse datacentermarkt in de afgelopen zeven jaar jaarlijks gemiddeld 18 procent groeit en dat ten minste twee grote internationale datacentergebruikers in Nederland nieuwe investeringen plannen: Google en CyrusOne. Ook gebruiken steeds meer organisaties publieke clouddiensten.

‘De uitgangspositie van Nederland als land van dataverwerking en -distributie is sterker dan ooit’, meldt Stijn Grove. Hij is directeur van Digital Gateway to Europe, een belangenbehartiger van Nederlandse bedrijven actief in de cloud- en datasector. ‘Er moet continu worden geïnvesteerd om te kunnen voldoen aan de toenemende vraag. De Nederlandse datahub kan zich, net als in andere jaren, afschermen van externe factoren.’

Brexit

Grove doelt daarmee bijvoorbeeld op de aanstaande EU-uittreding van het Verenigd Koninkrijk en het toenemend protectionisme in de wereld. Hoewel dergelijke ontwikkelingen de sector zouden kunnen raken, bijvoorbeeld door veranderende investeringsplannen of vestigingsvoorkeuren, blijkt dit in de praktijk dus niet zo te zijn.

‘Het Nederlandse ecosysteem is zo robuust geworden, dat er steeds vaker hyperscales naar Nederland komen om zich te vestigen’, aldus de directeur. Hyperscales zijn ‘s wereld grootste aanbieders van clouddiensten, zoals Amazon, Google, Microsoft en Alibaba. Volgens Grove is Nederland ook populair in verband met het gunstige belastingklimaat. Daardoor zouden ‘overzeese digitale bedrijven die hun datadistributiemogelijkheden willen uitbreiden’ voor vestiging in Nederland kiezen.

Digital Gateway to Europe

Digital Gateway to Europe is de officiële promotor van de Nederlandse digitale hub. Dit wordt in goed Nederlands ook wel de Digitale Mainport of de Derde Mainport genoemd, na de Rotterdamse haven en luchthaven Schiphol. Bij de organisatie zijn onder meer datacenters, internet exchanges en cloudaanbieders aangesloten. DGE werkt ook samen met de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-12-07T10:12:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.