The Green Bay koopt kavel voor ‘groen’ datacenter

Nabij haven van Vlissingen verrijst een van Europa's duurzaamste dc's

Artist impression van het Zeeuwse dc

In de Zeeuwse gemeente Borsele verschijnt over een tijdje een van de duurzaamste datacenters (dc's) van Europa. Het bedrijf The Green Bay heeft daartoe nabij de haven van Vlissingen een kavel van vier hectare aangekocht van havenbedrijf North Sea Port. Het dc verrijst pal naast de kerncentrale van Borssele.

Het geplande datacenter meet dertigduizend vierkante meter en levert 32 MW aan it-capaciteit. Het pand wordt opgeleverd met een energiezuinigheidswaarde (Power Usage Efficiency) van minder dan 1,1. Dat betekent dat minimaal 91 procent van het totale energieverbruik wordt besteed aan it-apparatuur zoals server racks, en dus maximaal 9 procent aan secundaire zaken als koeling en verlichting.

De elektriciteit voor het datacenter is afkomstig van windmolens en zonneparken. De locatie krijgt bovendien een directe aansluiting op het hoogspanningsschakelstation van Tennet. Als redundante elektriciteitsvoorziening komt er een zogeheten battery back-up. Deze wordt gedeeld met de energieleverancier, die de back-up gebruikt om zijn netwerk te balanceren. De meeste datacenters installeren dieselgeneratoren als redundante voorziening.

Alternatief voor Amsterdam

Volgens de oprichters van The Green Bay biedt het Zeeuwse datacenter een goed alternatief voor dc’s in de regio Amsterdam. Rond de hoofdstad zou het energienetwerk minder betrouwbaar zijn dan in Zeeland. Daarnaast krijgt het nieuwe pand snelle glasvezelverbindingen met de Randstad.

De totale kosten van de bouw van het datacenter in de haven van Vlissingen bedragen ongeveer 130 miljoen euro. Al eerder bleek dat dit wordt gefinancierd door een groot investeringsfonds en een bankconsortium met onder meer NIBC. Huawei gaat de datacenterapparatuur leveren en wordt een belangrijke klant van het dc.

Co-locatie

Het is nog niet bekend wanneer de bouw start en wanneer de locatie operationeel is. Uiteindelijk wordt het dc ingezet als co-locatiefaciliteit en als locatie waar aanbieders van clouddiensten, leveranciers van SaaS-producten, managed service providers en it-integratoren hun hardware neerzetten.

Gemeente Borsele ligt op Zuid-Beveland ten oosten van Vlissingen. Een van de woonkernen is Borssele, bekend van de kerncentrale.

North Sea Port is de naam van het fusiebedrijf van Zeeland Seaports en Havenbedrijf Gent. Deze twee organisaties fuseerden eind 2017.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-01-18T16:01:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.