QTS koopt datacenters TCN in Groningen en Eemshaven

Amerikaanse invsteerder legt 44 miljoen op tafel; steekt nog eens 15 miljoen in opknapbeurt

Datacenter QTS in Eemshaven

De Amerikaanse investeerder QTS Realty Trust koopt twee datacenters in Groningen, één in de stad Groningen en één in de Eemshaven. Het gaat om de rekencentra van het failliete bouwconcern TCN. Dat zijn Zernike Park-datacenter en de locatie in de Eemshaven die Google eerde huurde als zijn eerste hyperscale-locatie in Nederland. De Amerikaanse investeerder betaalt zo'n 44 miljoen euro voor de twee locaties.

Het geld wordt overgemaakt aan de curatoren Van Benthem & Keulen en HVG. Daarnaast wordt 15 miljoen euro geïnvesteerd in de modernisering van de datacentra. De modernisering geldt met name voor de Eemshaven-locatie; die staat leeg (op de facilitaire voorzieningen na) sinds het vertrek van Google naar een gloednieuw datacenter nabij.

In de Zernike-locatie in Zernike - 4200 m2 aan datacenter-ruimte met verhoogde vloer - zitten circa twintig huurders voor colocatie, die nog een gemiddelde contractduur van 3,5 jaar hebben. Het gaat bijvoorbeeld om Raad voor de Rechtspraak, DUO en RDW maar ook Ordina. De faciliteit werkt met meer dan tien netwerkaanbieders en er zijn internet exchanges aanwezig op de locatie, waaronder NL-IX en Eurofiber.

QTS Realty Trust heeft in totaal ruim 550.000 m2 aan grootschalige datacenterruimte in eigendom in Noord-Amerika en Europa (lLonden en Amsterdam/ Equinix). Volgens Chad Williams, bestuursvoorzitter van QTS., past de acquisitie in de internationale uitbreidingsstrategie. 'De datacenter-sector is in toenemende mate een global business geworden, met name voor de hyperscale-klanten waar wij op aansturen. Met name de Europese markt heeft een aanzienlijke stijging van de vraag laten zien in 2018.' De faciliteit Eemshaven heeft 10.500 m2 aan datacenter-ruimte met verhoogde vloer. Het datacenter bevindt zich dicht bij de landingspunten van diverse transatlantische glasvezelkabels die toegang geven tot diverse markten in Europa en Noord-Amerika. QTS wil de locatie eind 2019 op orde hebben om te verhuren aan - het liefst - een hyperscaler. 

Partners

In combinatie met de acquisitie van de twee datacenters is QTS een samenwerking aangegaan met Zentrys, een in Nederland gevestigd datacenterbedrijf dat de afgelopen vijf jaar de dagelijkse bedrijfsvoering van de faciliteiten in Groningen en de Eemshaven voor zijn rekening heeft genomen. Zentrys - de opvolger van TCN Data Hotels - zal dit werk blijven doen. 

Verder is QTS een afzonderlijke partnership aangegaan met glasvezelinfrastructuur Eurofiber. Daarbij kunnen klanten van QTS toegang krijgen tot het DCspine-platform van Eurofiber voor internationale cloud- en datacenternetwerkdiensten.

Verkoop

QTS verwierf de datacenter-assets van de twee datacenter-bv's, TCN SIG Telehousing B.V. en TCN SIG Telehousing Exploitatie B.V. Die vennootschappen werden uit het faillissement van TCN in 2012 gehouden. De afgelopen jaren is onder aanvoering van een TCN-curator gezocht naar een koper. Dat heeft zo'n zeven jaar geduurd, tot verrassing van diverse geïnteresseerden uit de datacenterwereld. Naar verluidt eiste een van de primaire schuldeisers - ABN Amro - dat er met een investeerder in zee gegaan moest worden die een flink bedrag zou neerleggen voor beide locaties.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Wat heeft deze overname door een USA firma voor gevolgen voor de overheidsdiensten die gehost worden mbt de cloudact?

@Pieter. Niets, lijkt me. Een colocatie aanbieder heeft geen toegang tot servers/data, maar verhuurt alleen maar ruimte. Anders zou trouwens het huren van elk vastgoedobject met Amerikaanse eigenaren nu een probleem vormen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-05-02T11:55:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.