Datacentersector in beweging na bouwstop

Een actieplan-in-de-maak, een Nationale Datacenter Tafel en de roep om het ontwikkelen van meerdere internetknooppunten in Nederland. De datacentersector is wakker geschud na de afgekondigde bouwstop van de gemeenten Amsterdam en Haarlemmermeer twee maanden geleden.

Dutch Data Center Association (DDA) voelde zich door het voorbereidingsbesluit van de twee gemeenten overvallen en voerde sinds die aankondiging diverse gesprekken met regionale en nationale overheden gevoerd. Volgens een update van de DDA geven die gesprekken richting aan een actieplan dat voor het einde van het jaar uitmondt in nieuw beleid.

Aandachtspunten daarbij zijn onder andere een duurzame ontwikkeling en groei van datacenters in de regio groot-Amsterdam en het actiever betrekken van datacenters in de invulling van het vestigingsbeleid. De gemeente Amsterdam heeft dit in een brief, gestuurd door directeur Economische Zaken Stan Kaatee, schriftelijk bevestigd

Tafel

Daarnaast organiseerde de DDA op 11 september jongstleden de eerste Nationale Datacenter Tafel. Hierin namen alle relevante organisaties deel om het op landelijk niveau over de groei van datacenters te hebben.

Aan tafel zaten de DDA, gemeente Amsterdam, gemeente Haarlemmermeer, gemeente Almere, Provincie Noord-Holland, de ministeries van EZK en BZK, NFIA, Innovation Quarter, Groningen Dataports, Alliander en diverse partijen uit de industrie. De deelnemers spraken over een gezamenlijke toekomstvisie en zullen in nog nader te formeren werkgroepen verder praten over een korte- en langetermijnstrategie.

Meer knooppunten

Een gedeelde conclusie was in ieder geval dat er alternatieve datacenterregio's dienen te komen. Inmiddels heeft provincie Zuid-Holland aangegeven in het gat te springen dat Amsterdam achter laat door het besluit om datacenters tijdelijk te weren. De provincie schuift daarvoor de regio Rotterdam-Den Haag als nieuw datacenterknooppunt; in Rotterdam bevinden zich overigens al tal van datacenterexploitanten.

Deze insteek sluit overigens aan op de visie van de Nationale Ruimtelijke Datacenter Strategie, voortkomend uit het uitvoeringsprogramma Ruimtelijke Economische Ontwikkelstrategie (REOS). Daarin is een routekaart opgenomen die aangeeft welke gebieden buiten Amsterdam in aanmerking komen als datacenterknooppunt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-09-17T11:55:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.