Datacenterexpert Mees Lodder (58) overleden

Mees Lodder (1961-2019).

Afgelopen zaterdag 14 december is geheel onverwacht Mees Lodder overleden. Lodder gold in de datacenterindustrie als een markante persoonlijkheid en innovatieve denker die bekend werd met KyotoCooling. Dit meldt vakblad Datacenterworks op zijn website.

Mees Lodder werd op 14 mei 1961 geboren in Groningen. Afgestudeerd aan de TU Delft (Werktuigbouwkunde) was hij werkzaam voor Van Leer Consult, Brouwer Delft, CDS Engineering, Ballast Nedam en Bulters & Bulters.

In 2008 was hij een van de oprichters van KyotoCooling. Met dit bedrijf werd hij wereldwijd actief met een koelsysteem voor datacenters, gebaseerd op een langzaam draaiend aluminium wiel. De oplossing werd bijvoorbeeld aangekocht door Bytesnet in Rotterdam en Cegeka in Hasselt. Later startte hij samen met enkele partners Wcoolit, een technisch adviesbureau dat het fenomeen ‘fysieke scheiding’ in racks en gangen op de agenda van datacenter managers wist te krijgen.

Luchtstromen

Lodder vond dat er in de datacenterwereld vaak niet goed over luchtstromen werd nagedacht, waardoor koude lucht zich met warme lucht mixt. 'Vergelijk het met de airco in een auto, die op volle toeren draait terwijl de ramen openstaan', zei hij in een interview met Computable in 2006 toen hij ook werkzaam was voor het Uptime Institute (2005-2012).

Hij pleitte daarom voor het fysiek scheiden van warme en koude luchtstromen, wat het verlies van koelcapaciteit voorkomt. 'It-managers zijn te veel gericht op het beheren van vierkante meters. Het wordt tijd dat stroom en koeling definitief op de agenda komen', concludeerde hij toentertijd.

Energiegebruik

Dat laatste is zeker gelukt, maar het thema energiegebruik bleef hem bezig houden. In het in memoriam van Datacenterworks staat dat Lodder zich de laatste jaren onledig hield met het vraagstuk dat veel datacenters een vrijwel vlak energiegebruik kennen, terwijl de it-workload juist vaak een grillig verloop kent.

'Dat heeft onder andere geleid tot het fenomeen ‘datacenter idle coefficient’ en de ‘server idle coefficient’ (SIC). Deze laatste geeft de mate aan waarin een server wél energie verbruikt maar géén it-werk verricht. Deze SIC vormt de basis voor een belangrijk project op het gebied van energiebesparing in datacenters dat onlangs is gelanceerd door de Amsterdam Economic Board in samenwerking met Green IT Amsterdam, de RVO en de Omgevingsdienst Noordzeekanaal Gebied - het zogeheten LEAP-project. Met tomeloze energie wist Lodder zelfs internationale instituten als The Uptime Institute geïnteresseerd te krijgen in deze ideeën rond deze twee idle coëfficiënten', aldus de herinneringstekst.

Volgens Datacenterworks wist Lodder met zijn geheel eigen kijk veranderingen in de sector in gang te zetten. Met zijn heengaan verliest de Nederlandse datacenterindustrie een markante persoonlijkheid.

Mees Lodder is 58 jaar geworden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-12-17T11:55:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.