Datacenters gebruiken minder energie dan verwacht

Wie de huidige verbruikscijfers van datacenters extrapoleert naar pakweg de komende vijf jaar, komt uit op zo’n grote vraag naar elektriciteit dat stroomleveranciers nooit aan de vraag zullen kunnen voldoen. Een recente studie, gepubliceerd in Science, geeft aan dat de extrapolaties voorbijgaan aan alle maatregelen die datacenters treffen om het elektriciteitsverbruik naar beneden te brengen.

Ook in Nederland, aldus Stijn Grove, directeur van de Dutch Datacenter Association, is te zien dat het aantal datacenters de afgelopen jaren flink is toegenomen, maar het totale verbruik ongeveer hetzelfde is gebleven.

De Volkskrant besteedt vandaag aandacht aan het artikel dat in Science verscheen. Daaruit klinkt op dat alle paniek voorbarig lijkt. Apparatuur (servers en koeling) gebruikt steeds minder stroom, waardoor de verwachte vraagexplosie uitblijft. Niettemin is er wel iets aan de hand. Gemeenten Haarlemmermeer en Amsterdam voeren een terughoudend beleid bij het toestaan van nieuwe datacenters, juist vanwege de elektriciteitsvraag. DDA is in overleg met deze gemeenten om tot een oplossing te komen.

Grove vertelt dat datacenters er alles aan doen om het verbruik naar beneden te brengen; stroom is immers de grootste kostenpost. Zij doen dit door zelf elektriciteit op te wekken met zonnepanelen of windmolens. Daarbij komt dat verscheidene datacenters hun afgevoerde warmte benutten voor verwarming van gebouwen in de omgeving. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij de studentenwoningen in Amsterdam Science Park.

Genoeg te doen

Science meldt dat de werklast van datacenters wereldwijd tussen 2010 en 2018 verzesvoudigd is, het dataverkeer vertienvoudigd en de opslag van gegevens gegroeid met een factor 25. Niettemin steeg de wereldwijde elektriciteitsbehoefte slechts met vijf procent (van 194 naar 203 terawattuur).

Toch valt er nog genoeg te doen. Bijvoorbeeld processoren op basis van grafeen die minder stroom verbruiken, waterkoeling en opslag met hogere dichtheid. Het onderzoek hiernaar zou moeten worden geïntensiveerd.

DDA verwijst naar Leap (Lower Energy Acceleration Program) dat erop is gericht de komende jaren het energieverbruik van datacenters fors terug te brengen. In Zwitserland is met SDEA (Swiss Datacenter Efficiency Association) een vergelijkbaar project gestart.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-03-02T11:59:00.000Z Teus Molenaar


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.