Zuiniger datacenters broodnodig

Sleutel ligt in opensourcehardware

De it-sector dreigt eenzelfde lot te ondergaan als de boeren. Als geen actie wordt ondernomen tegen de ongebreidelde groei van het stroomverbruik, wacht it’ers straks ook verguizing.

Marcel den Hartog, Linux-specialist en it-veteraan, waarschuwt zijn sector dat het zo niet verder kan gaan. Energiebesparing moet hoog op de agenda staan. Hij sprak dinsdag tijdens een evenement dat DatacenterWorks en CloudWorks op het datacenter van Maincubes in Schiphol-Rijk hadden georganiseerd.

‘Met name de datacenters moeten op hun tellen passen,’ stelt Den Hartog. Het ING Economisch Bureau voorspelde dat in 2030 vijf procent van het wereldwijde elektriciteitsverbruik voor rekening van data komt. Nu is dat drie procent. Als niet efficiënter wordt gewerkt, dreigt het percentage zelfs naar 31 te groeien. In de publieke opinie wordt de it-sector dan de gebeten hond.

Volgens Den Hartog beseffen burgers en klanten niet dat ze zelf deels verantwoordelijk zijn voor de aanzwellende datastromen. Een avondje Netflix kijken vergt nu eenmaal veel dataverkeer en dus elektriciteit. Als sector verbruikt de it te veel stroom. De effecten op het milieu zoals de uitstoot van koolstofdioxide gaan ons steeds meer opbreken.

Enige alternatief

Opensourcehardware, waarbij het ontwerp is vrijgegeven, geldt als de voornaamste oplossing. Volgens Den Hartog is het zelfs het enige echte alternatief. Net als opensourcesoftware zal dit soort hardware op den duur meer worden geaccepteerd. De afgelopen twee à drie jaar is het besef gegroeid dat de architectuur goed genoeg is voor rekencentra. Maar er is nog een lange weg te gaan voor de adoptie algemeen is.

Het Open Compute Project (OCP), een organisatie die ontwerpen voor datacenters deelt, is de grote animator op dit gebied. Hyperscalers als Facebook, Google, Microsoft en Alibaba maken al op brede schaal gebruik van opensourcehardware. Anders dan traditionele computers zijn hun servers volledig modulair opgebouwd. De componenten zijn uitwisselbaar wat een enorme flexibiliteit geeft. Deze servers zijn in hoge mate identiek. Door standaardisatie kunnen de operationele kosten laag blijven. Het uitrollen gaat snel. Gemakkelijk zijn servers bij te plaatsen. Ook het onderhoud is sterk geautomatiseerd.

Duurzaam

Joris te Lintelo, vicepresident sales bij co-locatieleverancier Maincubes: ‘Grootste voordeel van opensourcehardware is dat het energievriendelijk en duurzaam is.’ Sinds juli 2019 is het eerste Europese OCP Experience Center gevestigd in het datacenter van maincubes in Schiphol-Rijk. Circle B (OCP-oplossingen) en Rittal (infrastructuur voor datacenters) tonen daar aan it-managers en datacenter-managers wat mogelijk is.

De reden dat open hardware nog maar weinig wordt gebruikt buiten de wereld van de hyperscalers is de relatieve onbekendheid hiervan. De techniek is volgens Te Lintelo helemaal volwassen. Hij ziet als doelgroep voor OCP-hardware bedrijven en instellingen die heel veel data verwerken. ‘Voor een succesvolle adoptie is een zekere schaal nodig. Denk aan de bovenkant van de zakelijke markt. Klanten gaan ook niet meteen alles vervangen. Het begint met vervanging van afgeschreven apparatuur. Ook als capaciteitsuitbreiding nodig is, komt OCP in beeld.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ah, de CO2 leugens komen weer boven drijven.
Jammer, want leven op deze planeet kan niet zonder.

Ah, de klimaatscepticus komt weer boven drijven.
Jammer, de planeet kan best zonder.

Tijd voor 'IT-er zoekt vrouw'.

Ga iets met computers doen, want de mensen zullen blijven appen zei zijn pa nog toen ik 15 was.
Ja, t'is hard werken en je toekomst is onzeker. 06:00 uur opstaan en meteen in file naar je flexplek.
Maar it'er Ben krijgt toch nog 138 brieven.

De Europese Unie heeft het stroomverbruik van datacentra al op de agenda gezet met verordening 2019/424 welke leveranciers van servers en gegevensopslag dwingt tot energiezuinigere producten. Eén van de eisen hierin gaat om de efficiëntie van de voeding in onbelaste en belaste toestand en juist hyperscalers zoals Facebook, Google, Microsoft en Alibaba zijn de grootste vervuilers met een on-demand idle power en een lage efficiëntie. En open source hardware gaat daarin uiteindelijk niets veranderen. Marcel den Hartog kan zijn opgestoken vingertje daar steken waar de zon niet schijnt. Open is zo'n globalistische marketing term van verbeter de wereld en begin bij een ander, open source betekent uiteindelijk namelijk alleen maar dat je code mag bekijken.

Reversed engineering door de code die je snapt te veranderen wordt door met name Amerikaanse leveranciers zoals Facebook, Google en Microsoft niet toegestaan. Ik zal niet zeggen welke hardware ik gehackt heb maar hergebruik door met een soldeerbout wat aanpassingen te maken is interessant in een circulaire economie waarin we breken met het weggooien van de afgeschreven apparatuur.

Interessant, er is duidelijk genoeg werk aan de winkel.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-03-11T10:17:00.000Z Alfred Monterie
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.