Klippa doneert servercapaciteit aan corona-project

Kantoor van Klippa

Het Groningse softwarebedrijf Klippa, gespecialiseerd in het digitaliseren van documenten, doneert ongebruikte servercapaciteit aan folding@home van Stanford University. De universiteit probeert een behandeling voor het Covid-19 virus te vinden door het complexe proces van eiwitvouwing te simuleren. Er is veel computing power nodig voor de talloze berekeningen en bedrijven kunnen hun ongebruikte capaciteit inzetten.

Yeelen Knegtering, directeur en medeoprichter van Klippa: 'We zijn een jong en vitaal softwarebedrijf en we willen niet stilzitten tot deze crisis voorbij is. Aangezien we niet actief zijn in de medische branche, kunnen we niet rechtstreeks bijdragen aan het vinden van medicatie, maar we zijn bereid alles te doen wat we kunnen. Daarom hebben we besloten deel te nemen aan een Graphics Processing Units-project van folding@home.'

Folding@home gebruikt de verwerkingscapaciteit van netwerkcomputers voor hun simulaties. Door zoveel mogelijk potentiële bewegingen van eiwitten te simuleren, kunnen zij erachter komen hoe men ziekten zoals Covid-19 kan behandelen. Virussen gebruiken eiwitten om ons immuunsysteem te onderdrukken en zichzelf te reproduceren. Om het coronavirus aan te pakken, wil folding@home begrijpen hoe deze virale eiwitten werken en hoe zij therapeutica kunnen ontwerpen om ze te stoppen.

Het project heeft één miljoen donateurs nodig en de software is beschikbaar voor Windows, Mac en Linux.

Klippa is een Groningse scale-up die in 2015 werd opgericht door zes it-specialisten; inmiddels bestaat het team uit 19 mensen. Het bedrijf heeft ook een kantoor in Amsterdam; bedient meer dan duizend klanten in het binnen- én buitenland.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-03-23T17:17:00.000Z Teus Molenaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.