Haarlemmermeer: na 2030 geen nieuwe datacenters

Tot die tijd nog enkele gebieden waar ze onder strikte voorwaarden terechtkunnen

Bouw datacenter bij Schiphol-Rijk

Over tien jaar is in gemeente Haarlemmermeer geen ruimte meer beschikbaar voor nieuwe datacenters. Tot die tijd laat de gemeente slechts beperkt nieuwe datacenters toe. Dat plan legt het college van burgemeester en wethouders van Haarlemmermeer nog voor de zomer voor aan de gemeenteraad. Sinds juli 2019 weert de gemeente tijdelijk de vestiging van datacenters.

Als het aan burgemeester en wethouders van Haarlemmermeer ligt, rijzen vanaf 2030 geen nieuwe datacenters binnen de gemeentegrenzen op. Tot die tijd wijst de gemeente nog enkele gebieden aan waar datacenters terechtkunnen. Het gaat om datacenters die voldoen aan strenge voorwaarden op het gebied van innovatie, duurzaamheid en milieuvriendelijkheid. Eenzijdige hyperscalers zijn niet meer welkom, wel datacenters die hyperconnectiviteit nodig hebben.

Zodra de aangewezen locaties zijn volgebouwd, zullen datacenter-exploitanten voor nieuwbouw moeten uitwijken naar elders. Binnen de regio ziet het college hiervoor drie locaties: Almere/Zeewolde, Velzen/Beverwijk en Oostzaan. Ook Lelystad zou een rol kunnen spelen.

Bestemmingsplan

Dit staat in de plannen die het college nog voor de zomer door de gemeenteraad wil loodsen. Het voorgestelde datacenterbeleid loopt parallel aan een groter bestemmingsplan. Daarin staat hoeveel hectare aan datacenters de gemeente wil faciliteren, op welke locatie en onder welke voorwaarden.

De gemeenteraad stemt waarschijnlijk begin juli over zowel het voorgestelde datacenterbeleid als het bestemmingsplan. Op 25 juni discussieert de raad met het college en enkele weken later volgt de stemming. Doordat de raad nog zaken kan laten aanpassen, zijn de plannen nu voor negentig procent definitief, meldt de woordvoerder van de verantwoordelijk wethouder aan Computable.

Bouwstop

Er zijn in de wereld weinig regio's waar zoveel datacenters staan als in de regio Haarlemmermeer-Amsterdam. Volgens b&w zijn alleen al in Haarlemmermeer momenteel 23 datacenters operationeel, in aanbouw of gepland.

In juli 2019 besloot gemeente Haarlemmermeer samen met Amsterdam de vestiging van nieuwe datacenters tijdelijk stop te zetten in afwachting van nieuw regionaal beleid. Aanleiding voor dit zogeheten voorbereidingsbesluit was de toename van het aantal datacenters. Ze nemen te veel ruimte in beslag en gebruiken te veel energie, vinden de betrokken wethouders.

Gemeente Amsterdam is ook druk bezig met haar nieuwe datacenterbeleid, maar volgt een andere planning, vertelt de Amsterdamse woordvoerder. ‘Wij zetten de laatste puntjes op de i. In de week van 30 juni is het gereed en sturen we het naar de raad. Die stemt er na de zomer over.’ Het is niet gezegd dat de hoofdstad het datacenterbeleid van Haarlemmermeer overneemt. ‘We hebben ons eigen beleid. Het ruimtelijke aspect is bij ons heel anders, we hebben met andere bestemmingsplannen en omgevingsplannen te maken.’

Betrokkenen

"Wij zijn verheugd dat het beleid in deze fase is gekomen"

Volgens de woordvoerder hebben Amsterdam en Haarlemmermeer samen met andere gemeenten binnen de Metropoolregio Amsterdam (MRA) wel veel overlegd en met dezelfde betrokkenen om tafel gezeten, zoals marktpartijen, energieleveranciers en datacenterexploitanten.

Een belangrijke onderhandelingspartner van de gemeenten is de Dutch Datacenter Association (DDA). Deze brancheorganisatie voor commerciële datacenters reageert positief: 'De DDA is verheugd dat het beleid in deze fase is gekomen en kijkt met vertrouwen uit naar het oordeel van de gemeenteraad.'
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Vind ik ook. Succesvolle nieuwe industrie gewoon stopzetten en de deur op slot doen en dan naar anderen wijzen. Ik vraag me af wat de houding van de gemeente H'meer zou zijn als het gemeentelijk budget gedeeltelijk werd gevuld met belastinginkomsten uit de bedrijven in de gemeente, in plaats van uit een anoniem budget in 's-G'hage?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-06-12T12:30:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.