Haarlem wil via restwarmte datacenter van het gas af

Datacenter CyrusOne en bedrijvenpark PolanenPark betrokken bij haalbaarheidsproef

Gemeentehuis Haarlem

Gemeente Haarlem onderzoekt of het vijftienduizend huizen kan verwarmen met restwarmte. Deze is afkomstig van het waterkoelingsproces bij het datacenter van CyrusOne op bedrijvenpark PolanenPark. Deze warmte gaat naar een nieuw warmtenet aangesloten op huishoudens in de Haarlemse wijk Schalkwijk/Meerwijk.

Dit hebben de partijen vastgelegd in een intentieovereenkomst. Als het plan haalbaar blijkt, wordt in het eerste kwartaal van 2021 een nieuwe overeenkomst getekend om de ontwikkeling te starten, waarbij het datacenter van CyrusOne Amsterdam I naar verwachting de allereerste warmtebron zal leveren. Een en ander valt samen met de ambitie van de gemeente Haarlem om in 2040 aardgasvrij te zijn. CyrusOne en SADC (Schiphol Area Development Company, eigenaar van PolanenPark) willen hierbij de rol van strategisch partner innemen.

Duurzame toekomst

Matt Pullen, directeur Europa bji CyrusOne, noemt het cruciaal dat datacenters gebouwd worden voor een duurzame toekomst. Hij hoopt ook dat er projecten volgen waarbij gemeentes en grondeigenaren, zoals in dit geval gemeente Haarlem en SADC, samen met CyrusOne blijk geven van hun inzet aan vergelijkbare duurzame projecten.

Arnoud van der Wijk, projectdirecteur van PolanenPark, noemt het project uniek en verwijst naar het Green Datacenter Campus-concept, waarbij partners naar een datacenterecosysteem streven. ‘De Metropoolregio Amsterdam hanteert zeer strikte duurzaamheidsvoorwaarden voor de ontwikkeling van datacenters. PolanenPark en Schiphol Trade Park in Hoofddorp zijn twee van de weinige locaties in de regio die aan deze voorwaarden voldoen doordat ze worden ontwikkeld volgens genoemd concept. Het gebruik van restwarmte is een van de belangrijkste pijlers hiervan. 

Zo verloopt het proces

CyrusOne gaat warmte opvangen uit zijn datacenter Amsterdam I bij een gemiddelde temperatuur van 30 graden Celsius. Aangezien deze temperatuur te laag is om rechtstreeks naar een warmtenet te worden gevoerd, is een mechanisme vereist om de temperatuur van het water dat het systeem binnenstroomt, te verhogen. Ook de temperatuur van het water dat terugkeert moet verhoogd worden, waardoor maximale warmte is terug te winnen.

De voorgestelde methode om dit te bereiken, is het gebruik van een warmtepomp om warmte van het water dat terugkeert naar het datacenter over te brengen naar het water dat naar het warmtenet stroomt, waardoor de temperatuur stijgt. Koelgas wordt uitgebreid om warmte te absorberen en gecomprimeerd om het vrij te maken. Hierdoor kan warmte van het ene naar de andere punt worden verplaatst.

De warmtepomptechnologie vereist elektrische energie om te werken, maar omdat deze alleen wordt gebruikt om de warmte die uit het datacenter wordt teruggewonnen, te verhogen, wordt deze technologie doorgaans als vierhonderd procent efficiënter beschouwd dan het rechtstreeks verwarmen van water met elektriciteit. De teruggewonnen warmte uit het datacenter kan vervolgens worden gedistribueerd voor verschillende toepassingen, waaronder industrie, recreatie en woningen.

Restwarmte naar woonwijk

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Restwarmte opvangen, prima.
Van gas af, dom.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-09-21T10:03:00.000Z Christel Dieleman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.