Ict helpt Unica extra aan groeicijfers

Groei uitbreiding

Technische dienstverlener Unica zag de omzet vorig jaar de grens van een half miljard ruim passeren. Met name Unica ICT Solutions (ict-voorzieningen) groeide flink in omzet en rendement, mede door de grote aandacht voor thuiswerkoplossingen. Ook Unica-bedrijven die zich toeleggen op intelligente gebouwautomatisering, presteerden sterk. Hetzelfde geldt voor de bedrijven die actief zijn met industriële automatisering en procestechnologie alsmede toegang en beveiliging van gebouwen.

Unica Datacenters, het bedrijvencluster dat datacenters bouwt en onderhoudt, noteerde als enige onderdeel een kleine omzetdaling. Dat kwam door vertraging bij het Defensieproject GrIT (Grensverleggende IT) dat onder meer voorziet in de bouw van nieuwe datacenters.

Ict wordt steeds belangrijker voor deze allround technische dienstverlener. Zo'n vijftien procent van de omzet is inmiddels ict-gerelateerd. Van de drieduizend medewerkers werkt ruwweg 450 man in de ict. Naast autonome groei streeft Unica ook groei door overnames na. In maart 2020 werd Numan & Kant (meet- en regeltechniek) overgenomen, waardoor Unica meer oplossingen kan bieden op het gebied van automatisering, data-analyse en internet of things (iot). Ook kwam het tot de acquisitie van PCT Koudetechniek en Van Kempen Koudetechniek. Bij onder meer de koeling van datacenters komt kennis van dit specialisme goed van pas. Unica hanteert een ambitieuze overname-agenda en verwacht de komende jaren elk jaar meerdere overnames.  Daarbij heeft de verdere versterking van de digitale competenties in het bijzonder de aandacht.

Hybride werken

Vanwege de sterke groeimogelijkheden van de 35 bedrijven waaruit Unica bestaat, wordt dit jaar een verdere groei in omzet en rendement verwacht. Unica denkt in 2021 een omzet van minimaal zeshonderd miljoen euro te realiseren, terwijl het rendement verder toeneemt. Veel kantoorgebouwen moeten onder invloed van het hybride werken opnieuw worden ingedeeld. Zo zijn bijvoorbeeld meer ruimten voor videovergaderingen nodig. Ook krijgen veel (winkel)panden een andere bestemming. Ook het duurzamer en intelligenter maken van gebouwen zorgt voor veel werk. Ict maakt technisch beheer en onderhoud intelligenter.

Door datastromen uit gebouwen te combineren met het gedrag van gebruikers zijn veel voordelen te behalen. In veel gebouwen is sprake is van een versnippering van informatie in portalen en systemen. Wanneer de data uit bestaande systemen worden samengevoegd met nieuwe datastromen ontstaan meer inzichten. Daarmee zijn de prestaties van het gebouw te verbeteren.

Vorig jaar lanceerde Unica het concept Building Insight, een open-dataplatform dat alle relevante data uit gebouwbeheersystemen, sensoren, slimme meters, toegangssystemen, weersvoorspellingen en apps van smartphones verzamelt. Met overzichtelijke dashboards en realtime-modellen is in te spelen op te verwachten veranderingen in het gebruik. Ook is beter gebouwbeheer mogelijk.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-03-31T10:58:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.