Datacenters zetten stap naar klimaatneutraliteit 2030

De Europese cloud- en datacenterindustrie heeft concrete plannen ingevuld om in 2030 klimaatneutraal te worden. Samen met de Europese Commissie worden duurzaamheidsrichtlijnen opgesteld. De implementatie van het Climate Neutral Data Center Pact, een initiatief tot zelfregulering, komt daarmee in een stroomversnelling.

Bovendien groeit het aantal ondertekenaars van dit pact. Bij de 34 bedrijven en twintig organisaties uit heel Europa die samen aan deze ambitieuze criteria voor duurzaamheid willen voldoen, hebben zich zestien nieuwe datacenteroperators aangesloten. Onder meer IBM, Intel, T-Systems en Switch Datacenters zijn van de partij, evenals drie branche organisaties (Bitkom, Data Center United en FCDF). De huidige ondertekenaars vertegenwoordigen 90 procent van de industrie in Europa. Vrijwel alle grote spelers zitten inmiddels aan tafel.

De ondertekenaars van het klimaatpact zijn met elkaar overeengekomen om meetbare doelstellingen voor energie-efficiëntie te implementeren, 100 procent koolstofarme energie in te kopen, prioriteit te geven aan waterbesparing, servers te hergebruiken en te repareren en manieren te zoeken om restwarmte te hergebruiken.

Climate Neutral Data Center Pact

In een ontmoeting met de Europese Commissie werd gisteren het eerste beleidsdocument besproken. Daarin staan de belangrijkste aanbevelingen voor regelgeving en beleid. Te denken valt aan de reglementering van openbare aanbestedingen. Ook is er aandacht voor  de inkoop en ontwikkeling van hernieuwbare energiebronnen. Een ander onderwerp is de ontwikkeling van recycling, circulair water- en energiebeheer in de ict-sector.

Stijn Grove, directeur van de Dutch Data Center Association en bestuurslid van het Climate Neutral Data Center Pact, is enthousiast’. Hij noemt het pact dé manier om op transparante wijze de wereld te laten zien dat de datacenter sector zijn verantwoordelijkheid neemt om in 2030 klimaatneutraal te zijn.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-06-22T17:53:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.