Aanwas banen bij datacenters verwacht

Het aantal medewerkers binnen datacenters neemt de komende vijf jaar met meer dan tweeduizend toe, tot ruim zevenduizend. Dit blijkt uit het onderzoek 'Datacenters & Werkgelegenheid 2021' dat Pb7 Research heeft uitgevoerd in opdracht van de brancheorganisatie Dutch Data Center Association (DDA), Workrate en Interxion (Digital Realty).

Ook zorgen datacenters voor veel banen bij toeleveranciers die datacenters ontwerpen, bouwen, inrichten, beveiligen en allerlei andere diensten en producten leveren. In 2026 zijn zo’n negenduizend personen indirect werkzaam in de branche, een stijging van drieduizend banen ten opzichte van 2021.

Bij elkaar komt de groeiverwachting neer op meer dan vijfduizend extra banen in deze periode. Door de snelle groei van de sector vormt het vinden van voldoende technisch personeel een forse uitdaging.

Het onderzoek komt nadat vorig jaar onder meer door Computable, NRC Handelsblad en het satirische programma 'Zondag met Lubach' vraagtekens werden gezet achter de werkgelegenheidseffecten van de grote datahallen die Amerikaanse hyperscalers bouwen in Middenmeer. In de praktijk zijn het vooral buitenlandse aannemers die worden ingehuurd door Google en Microsoft, zo werd gesteld. Ook veel hoogwaardige banen in de datacenters zouden door buitenlandse werknemers worden vervuld.

Onderwijsinnovatie

DDA verwacht een positief effect van een versnelde onderwijsinnovatie. Enkele jaren terug was er nog geen enkele vorm van datacenteronderwijs beschikbaar in Nederland. Maar volgens Stijn Grove, directeur van de DDA, wordt hard gewerkt aan het opvullen van deze lacune. ‘We hebben alle zeilen bijgezet en als branche diverse arbeidsmarktinitiatieven op touw gezet.’

Resultaat zijn diverse innovatieve onderwijsprojecten. Inmiddels zijn onder leiding van de DDA diverse mbo-opleidingen opgezet voor technische beroepen als Datacenter Technician en Datacenter Facility Engineer. Daarnaast wordt er breed samengewerkt met hbo-studenten over duurzaamheidsvraagstukken. Ook is er een omscholingstraject opgezet op initiatief van de branche.

Desondanks zijn er nog steeds meer dan zeshonderd open vacatures. Met het structurele tekort aan technische krachten, zijn datacenters erbij gebaat om breder te kijken. Het streven is ook andere talentgroepen te bereiken. Met drie procent aan vrouwelijke technici kan de branche nog terrein winnen. Daarnaast zijn ook veteranen, hoogopgeleide statushouders en jongeren met een migratieachtergrond groepen met arbeidspotentieel. Naast technici zijn ook veel beveiligers nodig. Dit jaar loopt hun aantal op van 750 tot 1.200.x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-07-07T12:17:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.