Schaalgrootte bedreigt markt ip-interconnectie

De markt voor data-uitwisseling tussen internetaanbieders staat onder druk. De piekbelasting neemt snel toe, terwijl het aantal marktpartijen afneemt. Dit bemoeilijkt de toetreding en doorgroei van nieuwe en kleine partijen, concludeert de Autoriteit Consument en Markt (ACM). De toezichthouder zoekt naar misstanden.

Schaaleffecten in de markt voor ip-interconnectie beperken de mogelijkheden voor nieuwe en kleine spelers, schrijven de onderzoekers. Toetredings- en doorgroeimogelijkheden zijn echter van belang voor duurzame concurrentie en innovatie en dus is de autoriteit waakzaam.

De term ip-interconnectie beschrijft de verbindingen en mogelijkheid tot dataoverdracht tussen aanbieders van internetdiensten, zoals clouddiensten, iot-toepassingen en games. De toezichthouder onderzocht hoe deze markt zich heeft ontwikkeld sinds vergelijkbaar onderzoek in 2015.

Datatoename en schaalvergroting

"Kleinere partijen zijn aangewezen op internet exchanges"

Tussen 2015 en nu is er veel gebeurd, schrijven de onderzoekers. Zo verdrievoudigde de hoeveelheid data die internetaanbieders wereldwijd uitwisselen. Op de AMS-IX, een wereldwijd belangrijk internetknooppunt, leidde dit tot een toename van de piekbelasting van 3 naar 9 Terabyte per seconde.

Tegelijkertijd vond een schaalvergroting plaats, waarbij het aantal internetaanbieders door fusies en overnames afnam. Veel datacenters kwamen in Amerikaanse handen en ook de markt voor internetcontent wordt in toenemende mate gedomineerd door grote spelers.

Directe verbindingen

Een gevolg van de schaalvergroting is dat grote marktpartijen steeds vaker direct met elkaar verbinden, aldus de toezichthouder. Dat gaat dan met gesloten beurzen en zonder tussenkomst van internetknooppunten, zoals de AMS-IX. 'Kleinere partijen zijn meer aangewezen op internet exchanges, tussenschakels en contracten tegen betaling.'

ACM roept marktpartijen op om contact te leggen indien ze problemen ervaren, bijvoorbeeld als een partij weigert interconnectie tot stand te brengen, daarvoor veel geld vraagt of zijn economische machtspositie lijkt te misbruiken. De toezichthouder ziet een taak weggelegd om zulke problemen op te lossen. Signalen helpen de ACM ook om de markt beter te doorgronden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-07-14T15:42:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.