Appingedam aast op hyperscaler-datacenter

Niet aan de Eemshaven, maar elders in Noordoost-Groningen verrijst binnenkort wellicht het nieuwe datacenter van een grote internetgigant (hyperscaler). Gemeente Appingedam voert daarover vergevorderde gesprekken, meldt RTV Noord. Om welke techbedrijf het gaat, is niet bekend.

'We hebben eerst gekeken naar de Eemshaven, maar op vrijwel alle locaties zit al een optie', vertelt Martijn Doornbosch van projectontwikkelaar DPM Realiseert aan RTV Noord. Volgens hem is Appingedam een ideaal alternatief. In de nabijheid wordt stroom opgewekt en er is koelwater beschikbaar.

Het gaat om twee gebouwen op een perceel van dertig hectare op bedrijvenpark Fivelpoort. Dit ligt tussen het Eemskanaal en de N33, iets ten zuiden van het centrum van Appingedam en op enkele kilometers ten zuidwesten van Delfzijl. Appingedam, na Groningen-stad de enige Groningse plaats met historische stadsrechten, is tegenwoordig onderdeel van gemeente Eemsdelta.

Enthousiasme en kritiek

Burgemeester en wethouders zijn enthousiast over het datacenterplan, aldus de regionale nieuwszender. Het zou werk opleveren en ict-onderwijs stimuleren. Bewoners en gemeenteraad moeten nog met het plan instemmen. Onder de direct aanwonenden is kritiek. Zij vrezen de aantasting van het landelijk karakter.

De provincie Groningen is een populaire vestigingslocatie voor grote datacenters. Veel daarvan, zoals diverse van Google, staan aan de Eemshaven. Ook dichter bij de stad Groningen vind je ze, zoals het datacenter van NorthC Datacenters. Dit gebouw wordt binnenkort uitgebreid, meldde de aanbieder gisteren.

In Nederland hebben meerdere internationale techbedrijven grote datacenters. De Eemshaven, het Noord-Hollandse Middenmeer (Microsoft, Google) en de regio rond Amsterdam-Schiphol zijn de gebruikelijke locaties. Inmiddels werkt ook gemeente Zeewolde aan een locatie voor een hyperscaler, mogelijk Facebook of Amazon Web Services (AWS).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-09-03T10:27:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.