Eerste Kamer: geen datacenter op landbouwgrond

Meerderheid tegen de komst van Facebooks hyperscale-datacenter in Zeewolde

stop verkeersbord einde gedaan

De Eerste Kamer verzet zich tegen het datacentrum dat Facebook-moeder Meta in Zeewolde wil laten bouwen. Deze vestiging is volgens de senaat in strijd met het algemeen belang.

Met name achter de enorme energiebehoefte van Facebook worden vraagtekens gezet. Ook zou het plan haaks staan op de passage in het nieuwe coalitieakkoord over datacenters en een goede ruimtelijke inrichting.

Een meerderheid van de Eerste Kamer nam dinsdag de motie-Koffeman (Partij van de Dieren) aan om de verkoop van landbouwgrond voor hyperscale-datacenters op te schorten. 

De regering wordt gevraagd het Rijksvastgoedbedrijf opdracht te geven met deze transactie voorlopig te wachten. Uitstel zou nodig zijn totdat een nieuwe kabinetsvisie voor ruimtelijke inrichting en datacenters gereed is.

Coalitie steunt motie niet

Alleen de regeringspartijen CDA, VVD, D66 en ChristenUnie stemden tegen de motie. In de Eerste Kamer heeft de coalitie echter geen meerderheid. Demissionair minister Carola Scholten (Landbouw) ontraadde gisteren de motie. Koffemans partij had vorige week in de Tweede Kamer een soortgelijk voorstel ingediend. Daar haalde deze motie het niet.

Een meerderheid van de gemeenteraad van Zeewolde stemde vorige week donderdag in met de komst van het grote datacenter.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Terecht dat deze motie is ingediend. Het beschikbaar stellen van vruchtbare landbouwgrond voor industriële vestigingsplaatsen is geen goede keuze. Zeewolde is geen goede plek voor het Meta(Facebook) datacenter.

In het licht van de stikstof vermindering kan deze grond beter worden gebruikt om boeren de kans te geven hun bedrijf te verplaatsen uit kwetsbare natuurgebieden.

Een beter plek is Noord-Groningen in het Eemsgebied, daar staan ook de energiecentrales en zijn eventuele toekomstige kernenergiecentrales gepland. Zo kan overcapaciteit in de opwekking van elektriciteit toch nuttig besteed worden in grootschalige datacentra. Bovendien is in dat gebied al veel belangrijke infrastructuur inclusief voor hergebruik restwarmte aanwezig of gepland.

Zie hierover de nota:
https://www.groningen-seaports.com/wp-content/uploads/Rapportage-fase-1-Industrietafel-Noord-Nederland.pdf

De term "landbouwgrond" is iets wat terugkomt in een bestemmingsplan. De gemeente kan heel eenvoudig het bestemmingsplan aanpassen van "landbouwgrond" naar "industrieel gebied" (wat overigens volgens mij al het geval was, de betreffende grond was al aangewezen als gebied voor ontwikkeling van niet agrarische bedrijfsuitoefeningen).

Men moet oppassen met het gebruiken van heel eenvoudig uit te schakelen papieren tijgers.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-12-22T00:15:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.