Meta stopt voorlopig met bouwplan datacenter Zeewolde

Time out

De plannen voor de bouw van een omvangrijk datacenter in Zeewolde gaan voorlopig de ijskast in. Meta, het moederbedrijf van Facebook, drukt op de pauzeknop. Het besluit hiertoe kwam amper een kwartier nadat een meerderheid in de Tweede Kamer zich tegen de komst van het datacenter uitsprak. Onder meer SP, GroenLinks, D66, PvdA en FvD schaarden zich achter een motie van de Partij van de Dieren.

De Eerste Kamer had al eerder bezwaar aangetekend. Bovendien hebben tegenstanders van de bouw de laatste verkiezingen in de gemeente Zeewolde gewonnen. Ook minister Hugo de Jonge (Ruimtelijke Ordening) heeft zich bij de tegenstanders gevoegd.

Hoewel nog niet volledig vaststaat dat het kabinet de moties gaat uitvoeren, vindt Meta het vooralsnog welletjes. De druk is te groot geworden. Meta zegt dat de ‘huidige omstandigheden’ reden zijn om alle verdere plannenmakerij op te schorten. De hyperscaler wil ‘een goede buur’ zijn’ die steun van de lokale gemeenschap onontbeerlijk acht. De gemeente Zeewolde zegt in een reactie hier niet verrast over te zijn. Meta had al laten doorschemeren verder doorgaan geen optie is. Een woordvoerder van minister Hugo de Jonge vindt deze ontwikkeling 'op zichzelf genomen goed nieuws'. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-03-29T21:19:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.