Europese Commissie ontvouwt energieplan voor ict

De Europese Commissie gaat een serie maatregelen nemen om de energie-efficiency binnen de ict-sector te vergroten. Het verbruik moet nu echt omlaag, zo blijkt uit het nieuwe EU Actieplan dat vandaag bekend is gemaakt.

Voor datacenters komt er een milieulabel-systeem. Ook computers krijgen net als koelkasten energielabels. Verder worden maatregelen genomen om het energieverbruik van telecommunicatiediensten doorzichtiger te maken. Voor blockchains, een enorme slokop van elektriciteit, komt een label voor energie-efficiëntie.

Centraal in het nieuwe Actieplan staat de verdere digitalisering van energiesystemen. De Commissie komt met allerlei maatregelen om het delen van gegevens te stimuleren, investeringen in digitale elektriciteitsinfrastructuur te bevorderen, voordelen voor consumenten te waarborgen en de cyberbeveiliging te versterken.

De komende tijd zal de Commissie nog meer maatregelen aankondigen om het energieverbruik in de ict terug te dringen. Verder is nieuwe wetgeving op komst die de cybersecurity van energie-netwerken op een hoger niveau moet brengen. Zo komt er een Netwerk Code voor de cyberbeveiliging van grensoverschrijdende elektriciteitsstromen. Ook wordt gewerkt aan maatregelen die de veerkracht van kritieke infrastructuur verbetert.

Om consumenten meer greep te laten krijgen op hun energieverbruik en -rekeningen moeten er ook nieuwe digitale tools en diensten komen. In voorbereiding is een sterk governance-raamwerk voor een gemeenschappelijke Europese energiedata-ruimte. De uitrol hiervan moet uiterlijk 2024 een aanvang nemen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-10-19T15:10:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.