Fiod stormt datacenter in Den Helder binnen

De Fiod en het Openbaar Ministerie hebben gisteren een ‘fout’ datacenter in een bedrijfspand in Den Helder stilgelegd en doorzocht. Vanuit dit datacenter opereerde een illegale tv-dienst die via internet werd aangeboden. Deze iptv-dienst die honderdduizenden abonnees had, is uit de lucht gehaald. Vier personen zijn aangehouden in Almere en Den Helder. Hun woningen zijn doorzocht.

Met een kastje en een abonnement van ongeveer tien euro per maand konden abonnees onder andere alle films en series bekijken van bijvoorbeeld Disney+, Netflix, Viaplay, Videoland, ESPN en ruim tienduizend tv-zenders. Sinds gisteren werken de iptv-abonnementen niet meer. Vooral belwinkels verkochten deze dienst tegen contante betaling.

Het is strafbaar om abonnementen aan te bieden en af te sluiten, als daarmee naar films, series en programma’s wordt gekeken waarvoor geen licentievergoeding is betaald. Het onderzoeksteam vermoedt dat de opbrengsten die voortvloeiden uit het aanbieden van de illegale dienst op grote schaal werden witgewassen.

Volgens een woordvoerster trof de Fiod in het datacenter van het bedrijfspand twaalfhonderd servers aan. Omdat het onderzoeken van de servers nog maar net is begonnen, weet de fiscale en economische controledienst nog niet of het datacenter voor andere illegale activiteiten is gebruikt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Datacenters

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-05-24T09:41:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.