Zeewolde kan definitief naar datacenter fluiten

Trekkersveld 4 Zeewolde Meta Facebook datacenter

Het bedrijventerrein Trekkersveld IV in Zeewolde krijgt definitief geen datacenter. Meta/Facebook had zich in juni 2022 al teruggetrokken uit het project. Maar ook eventueel andere gegadigden maken geen enkele kans meer.

De Raad van State heeft het bestemmingsplan definitief vernietigd. De gemeente Zeewolde hoeft niet te proberen om verdere stappen te zetten.

De hoogste bestuursrechter acht het bestemmingsplan onuitvoerbaar omdat de gemeente geen eigenaar is van de benodigde gronden. Een groot deel van de gronden is namelijk in het bezit van de Staat.  LTO Noord, DataTruc Zeewolde en andere bezwaarmakers hebben dat terecht aangevoerd, zo blijkt uit de uitspraak.

Volgens de rechter mocht de gemeenteraad van Zeewolde er op het moment van het vaststellen van het bestemmingsplan niet zonder meer van uitgaan dat geen gerede twijfel bestond over de uitvoerbaarheid. Uit de stukken blijkt namelijk dat de overeenkomst is gesloten tussen de gemeente, de provincie Flevoland en Polder Networks. De Staat stond daar buiten.

Grote beroering

De komst van een mega-datacenter van Meta/Facebook leidde in het najaar van 2021 tot grote beroering. Ondanks maatschappelijke bezwaren over het hoge energie- en waterverbruik en de geringe voordelen voor de werkgelegenheid waren B&W en de gemeenteraad van Zeewolde aanvankelijk erg gebrand op het binnenhalen van dit project.

Na de gemeenteraadsverkiezingen van maart vorig jaar kantte een meerderheid in de raad zich tegen het mega-datacenter. Eind juni hield Meta het voor gezien.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Datacenters

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-09-20T16:19:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.