Ict in zorg heeft baat bij Europese wetgeving

Zorg

Europese wet- en regelgeving omtrent privacy en informatiebeveiliging zorgt voor meer ict-investeringen in de zorg. De invoering van de HL7 standaard is één van de drijvers voor meer investeringen.

Wet- en regelgeving bevordert de ontwikkeling van it in de zorg. Gezondheidsinstellingen krijgen namelijk steeds vaker te maken met wet- en regelgeving omtrent informatiebeveiliging en privacy van de patiënten. Dat schrijft onderzoeksbureau Frost & Sullivan.

"De HL7 standaard, die eerst vooral gebruikt werd in de Verenigde Staten, wordt nu gevolgd door de meeste Europese landen. Europese wet- en regelgeving legt erg de nadruk op een stabiele ict-infrastructuur en betere bescherming van patiëntgegevens", stelt onderzoeker Vinod Ramanathan. HL7 (Health Level 7) is een internationale standaard voor elektronische uitwisseling van medische, financiële en administratieve gegevens tussen zorginformatiesystemen. De standaard wordt gedefinieerd door de gelijknamige organisatie.

Samenwerken

Volgens Ramanathan is de zorg het stadium voorbij dat ict-infrastructuren niet met elkaar samenwerken, daar wordt nu hard aan gewerkt. "En gedurende dit proces wordt van leveranciers verwacht dat de privacy van de data beschermd blijft."

Formats

Frost & Sullivan denkt dat de grootste uitdaging is de verschillende formats waarin patiëntgegevens worden opgeslagen op elkaar te laten aansluiten. Het rapport roept daarom ook op tot standaardisering van patiëntgegevens.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Tijdens een OIZ-sessie op 20 juni werd duidelijk, dat alleen Nederland de HL7 standaard wil volgen. De rest van Europa kiest voor de Europese norm CEN 13.606. Deze standaard doet meer recht en de moderne vormen van applicatie integratie en biedt meer mogelijkheden om snel en flexibel patiengegevens met elkaar uit te wisselen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-08-09T11:24:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.