Alleen Oracle en IBM spelen rol in databases

Het is gedaan met de concurrentie op de databasemarkt. Volgens Giga-analist Merv Adrian zijn er twee leveranciers van software voor gegevensbeheer over: IBM en Oracle.

Informix, Sybase en Computer Associates spelen een marginale rol. "Daaromheen zijn nog wel wat ontwikkelingen op het gebied van XML, niet gestructureerde gegevens en de directory-technologie Ldap. De fundamentele database-transacties zullen echter plaatsvinden in Oracle en IMS en DB2 van IBM", aldus Adrian op een door IBM georganiseerde spreekbeurt.
Marktonderzoek geeft aan dat er twee belangrijke database-leveranciers over zijn. Daarbij dicht Dataquest IBM met een aandeel van 32 procent marktleiderschap toe. Oracle volgt op de voet met 29 procent. Andere onderzoeksbureaus komen tot omgekeerde verhoudingen.
IBM telt inmiddels mee als multiplatform database-leverancier. Waar het enkele jaren geleden alleen software leverde voor zijn eigen platformen, speelt het nu een rol op verschillende Unix-varianten en Windows NT. In deze markt heeft zelfs Microsoft het nakijken. "Microsoft heeft met SQL Server een marktaandeel van 10 procent en doet het niet eens goed op zijn eigen Windows NT-platform, waar Oracle marktleider is. Het claimde in 1998 met SQL Server 7.0 een concurrerende database te leveren op NT. Daarin heeft het gefaald", aldus Adrian. De betrouwbaarheid en schaalbaarheid van NT is volgens hem nog steeds onvoldoende voor een serieus databaseplatform, terwijl die kwalificaties voor Internet-applicaties vereist zijn. Adrian raad bedrijven af NT als platform te gebruiken als de database groter is dan 100 GB of meer dan honderd gebruikers kent.
Vorig jaar bouwde Microsoft zijn marktaandeel overigens wel uit, terwijl Informix, Sybase en Computer Associates terrein moesten prijsgeven op de markt die in 1998 een omvang bereikte van 7,1 miljard dollar. De trend is daarmee gezet, meent de analist; de komende jaren zal het marktaandeel van de kleinere partijen verder slinken. "IBM en Oracle hebben de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in productontwikkeling. Zij hebben inmiddels dermate geavanceerde technologie dat het voor gebruikers van Informix en Sybase interessant wordt om te migreren naar Oracle of IBM."
De naderende millennium-wende houdt volgens Adrian deze ontwikkeling nog even tegen, maar als die eenmaal achter de rug is, ziet hij het somber in voor de niche-spelers.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-10-20T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.