Wereldwijd meer data dan opslagcapaciteit

In 2007 is er zoveel data gegenereerd dat er meer data dan opslagcapaciteit is. Een groot deel van deze data bestaat echter uit vluchtige data, zoals streaming video.

In 2007 is wereldwijd meer data gegenereerd dan er opslagcapaciteit beschikbaar is. Dit lijkt tegenstrijdig, maar het gaat om alle data, inclusief vluchtige data zoals streaming video of caching. Uit onderzoek van IDC in opdracht van EMC blijkt dat er in 2007 281 Exabyte (miljard Gigabyte) was aan digitale data. Wereldwijd is er een opslagcapaciteit van 264 Exabyte.

In 2006 had IDC het nog over een hoeveelheid digitale data van 161 Exabyte. "De schattingen van IDC zijn wat te conservatief geweest", zegt Hans Timmerman, Country Technology Officer (cto) van EMC Nederland. Zo heeft IDC de groei van het gebruik van digitale camera's, digitale televisie en mobiele telefoons verkeerd ingeschat. Ook komen er steeds meer sensor based applicaties, zoals RFID, die kleine datapakketjes versturen.

Meer kleine bestanden

Aan de groeiende hoeveelheid data lijkt geen einde te komen. IDC verwacht dat de hoeveelheid data ieder jaar met 60 procent gaat groeien. In 2011 is er dan 1800 Exabyte aan digitale data. De diversiteit van de data neemt toe. Het aantal databestanden groeit de helft harder dan de hoeveelheid data. Dat betekent dat de ict-afdeling steeds vaker met kleinere pakketten te maken krijgt. "Er moeten meer kleine pakketjes gemanaged worden", zegt Timmerman.

Databeheer wordt steeds belangrijker. In 2007 moest 30 procent van de data worden beveiligd. Op een kwart van de data was wet- en regelgeving van toepassing en 20 procent van de data moet voor lagere tijd bewaard blijven. IDC verwacht dat het percentage alleen maar zal groeien.

De grote hoeveelheid data heeft gevolgen voor de ict-afdeling. Timmerman: "De ict-afdeling is erg conservatief. In datacenters is in de loop der tijd zoveel gebouwd. Men is blij dat het werkt, daar wordt niet veel meer veranderd. Maar ik denk dat het datacenter nog verder geautomatiseerd kan worden."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Kijk, dit laat zien hoe belangrijk het is om uitgezocht te hebben welke gegevens informatie zijn voor een organisatie (en wat die organisatie daarmee wil en kan). Als je dat weet, dan kan je immers ook vaststellen wat je met IT kunt doen.
Jammer dat dit uitzoeken nog zo weinig gebeurt. Het is toch wel speciaal dat een IT-leverancier nu een grens van IT aanwijst, en dat daarmee een zo belangrijk strategisch punt onderbouwd wordt.

"Meer data dan opslagcapaciteit", wat zegt dat eigenlijk? Bij de data gaat het om vluchtige data. Welk nut heeft het om dit op te slaan?
Niemand verbaast zich toch over het feit dat men in een jaar tijd meer voedsel tot zich neemt dan dat er in de koelkast past?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-03-11T13:52:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.