PDF-specificaties te koop bij ISO

bezwaar kritiek inspraak

Alle specificatiedocumenten van PDF zijn door Adobe overgedragen aan standaardiseringsorganisatie ISO. Geïnteresseerden kunnen de documenten kopen. Daarmee is het bestandsformaat definitief gestandaardiseerd.

Adobe heeft begin juli 2008 het beheer over PDF, het veelgebruikte documentformaat, officieel overgedragen aan de internationale standaardiseringsorganisatie ISO. Daarmee is het formaat voor iedereen toegankelijk geworden. ISO neemt de verantwoordelijkheid voor publicatie van alle specificaties, het actualiseren van het formaat en de verdere ontwikkeling ervan.

"Door de volledige specificaties van PDF vrij te geven aan ISO, lossen we onze beloftes over openheid in", vertelt technologiedirecteur Kevin Lynch van Adobe. "Overheden en organisaties eisen steeds vaker open bestandsformaten. Door het beheer van de PDF-specificaties neer te leggen bij een externe partij met meerdere deelnemers, is innovatie en uitbreiding van het PDF-ecosysteem zekergesteld."

Te koop

Begin december 2007 ratificeerde de in ISO deelnemende landorganisaties het besluit tot standaardisering van bestandsformaat PDF. Adobe had dit een half jaar eerder voorgesteld. Door de standaardisering verliest Adobe een deel van zijn invloed op de ontwikkeling van toekomstige versies. De softwareontwikkelaar zal vanaf nu slechts een van de partijen worden die inspraak hebben op verdere ontwikkeling van het bestandsformaat. De volledige ISO-specificaties van de PDF-standaard zijn vanaf nu te koop voor 370 Zwitserse franken op de website van ISO en die van de deelnemende landorganisaties, zoals het Nederlands Normalisatie-instituut NEN.

PDF

Het 'portable document format' begon zijn leven als een concept voor het 'papierloze kantoor' binnen een intern project bij softwareleverancier Adobe Systems. Doel was een bestandsformaat te ontwikkelen dat het mogelijk maakt documenten door de onderneming heen te routeren en te gebruiken, ongeacht de besturingssystemen. PDF is een universele bestandsindeling waarmee lettertypen, afbeeldingen, grafische voorstellingen en vormgeving van elk willekeurig brondocument behouden blijven, ongeacht het programma of het platform waarmee het document werd gemaakt. Bovendien zijn de bestanden compact.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-07-02T14:11:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.