ICT&Logistiek: CBS wil wegvervoer op XML

Dit artikel delen:

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) roept het wegvervoer op om gegevens voortaan via XML-berichten te versturen. Daarmee kunnen de administratieve lasten sterk worden verlicht en kan de kwaliteit van de data omhoog. Het bureau geeft hierover uitleg op de beurs ICT&Logistiek in Utrecht.

Bedrijven die goederen over de weg vervoeren zijn verplicht om gedurende één week per jaar van een aantal kentekens de rit- en zendinggegevens op te geven. Het CBS zamelt deze gegevens nu nog in via een enquête, deels met behulp van papieren formulieren en deels via het data-invoerprogramma Trans.

Het CBS wil naar een elektronische gegevensinzameling toe. Daarvoor biedt het bureau vervoerbedrijven de mogelijkheid de data rechtstreeks uit de administratie aan te leveren in XML-formaat. Hiervoor zijn specificaties, codeboeken en een XML SchemaDefinitie (xsd) beschikbaar. Ondernemers moeten voor het versturen van XML-berichten hun transportmanagementsysteem (tms) aanpassen of - als het om een standaardpakket gaat - hun leverancier vragen een module in te bouwen.

ICT&Logistiek

Tijdens ICT&Logistiek in de Utrechtse Jaarbeurs geeft het CBS presentaties over het gebruik van XML-berichten. Volgens een medewerker kunnen (grote) transportbedrijven hun administratieve lasten verlagen door over te schakelen op deze vorm van elektronische aanlevering. Ook verwacht hij dat de nauwkeurigheid van de data hierdoor toeneemt, omdat handmatige invoer bewerkelijker en foutgevoeliger is. Een ander voordeel is dat transporteurs niet meer gebonden zijn aan die jaarlijkse enquêteweek, maar bijvoorbeeld wekelijks al hun zendinggegevens kunnen opsturen. Het CBS pikt hier dan de data uit die het bureau nodig heeft.

De rit- en zendinggegevens die transportbedrijven aanleveren, geven informatie over onder andere de rit, de lading, het voertuig, de trailer/aanhanger, het gecombineerd transport (alleen via de weg of gecombineerd met andere vervoersmiddelen) en de transito (in welke landen wordt er gereisd). De statistiekspecialist heeft de gegevens nodig om beleidsdoelstellingen van de rijksoverheid te ondersteunen. Zo worden de gegevens gebruikt bij het maken van onderhoudsschema's voor de rijkswegen, het bepalen van de uitstoot van CO2-gassen in het kader van milieuberekeningen en het inzicht krijgen in de loop van vervoersstromen via weg, water, spoor en lucht.

Het CBS heeft zelf ook baat bij het elektronisch aanleveren van gegevens. Het bureau moet de komende jaren inkrimpen en het automatiseren van het vergaren van data wordt als middel gezien om met minder mensen hetzelfde werk te kunnen blijven doen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-09-30T13:28:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.