Computable Awards 2008

'Award is startpunt voor nieuwe projecten'

Stadsarchief Amsterdam won de Computable Award voor Ict-project van het jaar. Projectmanager Ellen Fleurbaay heeft nieuwe plannen om het archief te digitaliseren en te verrijken.

Stadsarchief Amsterdam won de Computable Awards voor een digitaliseringsproject waarbij archiefstukken (dossiers) op aanvraag worden gedigitaliseerd. Normaal gesproken zou het vijfhonderd jaar kosten om de veertig kilometer archiefmateriaal te scannen. Door andersom te redeneren en niet het aanbod, maar de wekelijkse vraag als beginpunt te nemen, staan inmiddels al drie miljoen scans online.

U zei tijdens de uitreiking van de prijs dat u de Computable Award als een startpunt ziet voor nieuwe projecten. Wat zijn de plannen?

Een dossier heeft een vrij summiere beschrijving. Ik wil een project opzetten waarbij mensen in ruil voor gratis scans voor ons indexen gaan maken. Dat kunnen particulieren en historische verenigingen zijn. Ik wil graag samenwerken met andere Nederlandse archieven en landelijke websites opzetten bijvoorbeeld over terwerkgestelden in de oorlogsjaren of immigranten uit Hongarije in 1956. Kern van het project zit in de organisatie. Het vergt standaardisatie, uitwisselingsprotocollen en de kwaliteitscontrole moet technisch gefaciliteerd worden. Bijvoorbeeld de controle op dubbel invoeren.

Hebben zich na alle aandacht voor jullie project al andere archiefinstellingen bij jullie gemeld die om tips vragen?

We hebben veel leuke reacties gekregen van andere archiefinstellingen, maar nog niet direct de vraag om tips gekregen. We zijn door collega's van de gemeente Amsterdam uitgenodigd om een masterclass te organiseren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-11-25T10:26:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.