Europees informatiesysteem is alweer vertraagd

Dit artikel delen:
Europese aanbesteding Europa vlaggen

Een Europees project voor de invoering van een informatiesysteem voor de Schengen-landen is vertraagd. Dit systeem moet het werk voor de marechaussee makkelijk maken. Tests met het nieuwe systeem mislukten.

De invoering van een nieuwe informatiesysteem voor de Schengen-landen loopt opnieuw vertraging op. Het systeem had in september 2009 klaar moeten zijn. Het was niet mogelijk om een Europese test van het systeem uit te voeren.

Het Schengen Information System (SIS) is een database waar gegevens van mensen die de grens oversteken, worden bewaard. Dit moet het werk van de marechaussee vergemakkelijken. Er is al een eerste versie van SIS. Dit systeem kan echter alleen werken met teksten. In het nieuwe systeem moet het mogelijk zijn om ook pasfoto's, voetafdrukken of vingerafdrukken op te slaan.

Voorstel

De verschillende ministers van Binnenlandse Zaken van de deelnemende landen kwamen donderdag 16 januari 2009 bij elkaar om de invoering van het systeem te bespreken. De huidige voorzitter van de Europese Unie, Tsjechië, kwam met een voorstel om het programma weer op de rails te krijgen. De Tsjechische minister Ivan Langer van Binnenlandse Zaken zei dat er heftig gediscussieerd is over het plan, maar dat het uiteindelijk wel is geaccepteerd.

Langer zei tijdens een persconferentie dat de mislukte tests niet betekenen dat het systeem wordt afgeblazen. "Als er fouten zitten in het systeem dan moeten we die oplossen. Het betekent niet dat het systeem niet werkt." Er zijn twee verschillende uitkomsten geanalyseerd door de Tsjechische minister. De nieuwe testen moeten uitwijzen welke uitkomst wordt gekozen. In juni 2009 moet daar meer duidelijkheid over zijn.

Er is 68 miljoen euro beschikbaar voor het informatiesysteem. Daarvan is 26 miljoen euro uitgegeven. Dit geld komt van de Europese Unie, maar ook van de lidstaten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-01-16T14:50:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.