Bug in SP2 deactiveert Sharepoint na halfjaar

Softwaregigant Microsoft waarschuwt gebruikers van samenwerkingsplatform 2007 Office Sharepoint Server voor ongewenste deactivatie van de software na 180 dagen. Het euvel doet zich voor na installatie van het tweede servicepack dat het bedrijf eind april 2009 uitbracht. Microsoft raadt aan om in het configuratievenster het licentietype om te zetten met behulp van de productidentificatiecode.

Boosdoener is het tweede servicepack voor Sharepoint Server, meldt Microsoft op zijn blog. Tijdens de installatie wordt een geldigheidsduur van 180 dagen ingesteld, zoals dat normaal gesproken alleen bij testversies geldt. Volgens de softwareleverancier werkt het samenwerkingsplatform zonder problemen, tot het moment van deactivatie. Zelfs daarna blijven alle gegevens, instellingen en toepassingscodes bestaan, maar zijn ze alleen niet toegankelijk voor eindgebruikers. De softwaregigant meldt op zijn supportpagina's hoe de configuratie kan worden aangepast.

Op 28 april werd het tweede servicepack uitgebracht. Die had vooral betrekking op het verbeteren van de werkprestaties, beschikbaarheid en stabiliteit van het samenwerkingsplatform. Ook zou SP2 toekomstige upgrades van Sharepoint gemakkelijker maken.

Samenwerken

Microsoft Office Sharepoint Server is de betaalde variant van Windows Sharepoint Services, dat gratis wordt meegeleverd met serverbesturingssysteem Windows Server 2008 en zijn voorganger 2003. Het biedt onder andere functionaliteiten om online samen te werken en om andere toepassingen en databases te integreren. Documenten worden opgeslagen in libraries en kunnen worden voorzien van metadata om indexering en versiebeheer te vergemakkelijken. 

Vergelijkbare producten zijn IBM Lotus Notes, Oracle Collaboration Suite, Novell Teaming & Conferencing en Cisco WebEx Connect.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Alsof iemand het merkt dat je Sharepointserver het niet meer doet, je kan toch sowieso je documenten niet meer terugvinden als je ze eenmaal in Sharepoint hebt gezet.

Voor problemen met Sharepoint zoals Jeroen R hierboven adviseerd zou ik eens contact opnemen met ITelligent B.V. in Rotterdam, zij hebben mij perfect geholpen om onze in- en uitgaande correcpondentie (Post, Fax, email) te digitaliseren in Sharepoint, ook dossier-vorming voor projecten is mogelijk. Contact +3110 4141 556, http://www.itelligent.nl

Voor oplossingen met sharepoint zoals Jeroen van Dijk hierboven adviseert, zou je bijna denken dat hij daar zelf werkt. :-)

Een nieuw product dat in het rijtje vergelijkbare producten ontbreekt is "Alfresco Share" (http://www.alfresco.com/products/collaboration/)

Dat is nog eens een mooie service van Microsoft; tegen de tijd dat je als klant merkt dat SharePoint toch niet de ideale oplossing is schakelt het zichzelf uit! Volgt er dan ook automatisch een credit nota voor de te duur betaalde licenties?

ps ... als vergelijk zijn Lotus Quickr (collaborative document management) en Lotus Connections (Social Software) de nieuwe IBM oplossingen voor collaboration.

Wat was er ook al weer mis met een
- gedeelde folder, map op een FileServer,
beveiligd met gewone read, write, execute rechten en een paar user accounts?
- beetje onderlinge communicatie?
- heldere afspraken met elkaar.

"Meer technologie maakt het niet altijd beter en robuster"

Typisch weer zo'n M$-'oplossing': je mag er zelf achter komen dat er iets mis is, je mag je zelf verdiepen in de stappen die waaruit de oplossing bestaat en je mag al die stappen zelf uitvoeren.
Als ze een product automatisch om zeep kunnen helpen, waarom kunnen ze het dan niet automatisch repareren?

Ach, zo ruimt deze partij rommel zichzelf netjes op
Ben al te vaak documenten 'kwijt' geraakt in dit soort mooie oplossingen.
En het wordt pas echt feest als een of andere applicatie ontwikkelaar besluit even 100.000 documenten te uploaden naar een 'library', die krijg je nooit meer eruit om ze bv op CD te zetten

Tja, ik hoor aan de reacties hierboven dat nog niemand met een echt goed ingerichte omgeving heeft gewerkt. Het juiste gebruik van content types en metadata is van levensbelang in SharePoint en dit wordt maar al te vaak vergeten. Mits goed ingericht met content types en metadata mogen er duizenden documenten in staan, je zult ze altijd goed en makkelijk terug kunnen vinden. Helemaal als de search ook nog eens goed is ingericht en er gebruik wordt gemaakt van bijvoorbeeld de Faceted Search.

Helaas denkt iedereen dat SharePoint het toverwoord is. Dat is dus niet zo. Een juiste inrichting is het toverwoord. SharePoint doet dan de rest.

@Marco Faasse
Hoe zou het toch komen dat niemand een goed ingerichte omgeving heeft? Zou dat misschien komen doordat het beheer van dit product afgrijselijk ingewikkeld is en dat er onvoldoende goede opleidingen voor zijn (met name M$ zelf laat het op dit punt afweten)?

Tja, die opleidingen zijn er echt wel, niet bij MS, maar, wel bij specialisten op dit gebied.

[quote]Als gast kun je reageren op dit artikel zonder geregistreerd te zijn[/quote]
Jaja, maar de reacties worden wel gescreened en niet geplaatst wanneer computable daar zin in heeft.

@Herman: Wake up.. Democratie en 'Freedom of Speech' online is allang dood.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-05-26T10:48:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.