Bedrijven printen nauwelijks dubbelzijdig

Slechts 22 procent van de Europese bedrijven heeft dubbelzijdig printen organisatiebreed ingevoerd of is daarmee bezig. Dat stelt printerleverancier en documentdienstverlener Ricoh Europe na onderzoek. Volgens de werkgevers die aan het onderzoek meededen, tonen werknemers weinig interesse in duurzaam papiergebruik. Ook stelt de leverancier dat documentbeheer bij bedrijven vooral wordt georganiseerd vanuit kostendoelstellingen en niet wordt bekeken vanuit milieuperspectief.

Bij ongeveer een derde van de bedrijven bepalen de werknemers zelf of er dubbelzijdig wordt geprint. 67 procent van de ondervraagde bedrijven heeft doelstellingen geformuleerd om de kosten voor documentbeheer, zoals printkosten, binnen de perken te houden (kostentargets). Minder dan de helft (41 procent) legt milieudoelstellingen vast in de bedrijfsbrede afspraken over documentbeheer.

De leverancier stelt dat bijna de helft (47 procent) van de ondervraagde Europese bedrijfsleiders niet op de hoogte is van het recyclebeleid van hun onderneming. Het gaat bijvoorbeeld om gebruikersrapportages om besparingen in kaart te brengen en recycling van toners.

Nederland middenmoter

De printerleverancier ziet wat betreft het toepassen van duurzaam documentbeheer ‘aanzienlijke verschillen' tussen de onderzochte landen. Gelet op milieuaspecten van documentbeheer zoals recycling, controle van beleid en de houding van werknemers eindigt Nederland in de middenmoot. In de documentbeheerindex van de zeven onderzochte landen bezet ons land de vierde plaats. Frankrijk scoort het hoogste en het Verenigd Koninkrijk eindigt als laatste.

Printerleverancier en documentdienstverlener Ricoh Europe interviewde 311 beslissingnemers bij middelgrote en grote Europese bedrijven in onder andere de financiële dienstverlening, telecommunicatie en mediasector over hun beleid voor duurzaam documentbeheer. Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau Coleman Parkes Research.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-11-30T11:25:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.