Achterstand Rijk is te groot voor archiefdienst

Dit artikel delen:

De nieuwe archiefdienst van het Rijk, Doc-Direkt, kan in tien jaar tijd nog niet de helft van de achterstanden van de archieven van departementen wegwerken. De achterstand is volgens een eerste schatting achthonderd strekkende kilometer aan papieren documenten die tussen 1976 en nu zijn gepubliceerd. Doc-Direkt richt zich op driehonderd strekkende kilometer documenten die dringend bewerkt moeten worden. De kosten voor het project zijn geraamd op 148 miljoen euro, verspreid over tien jaar tijd.

Daarmee blijft een groot deel van de achterstand in de bewerking van papieren documenten voorlopig bestaan. Dat blijkt uit extra informatie die het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft prijsgegeven over de oprichting van een nieuwe archiefdienst bij het Rijk en de omvang van die klus.

Tussen nu en 2012 wordt een organisatie ingericht die de gezamenlijke archiefbewerking, de opslag en het beheer van de archieven op zich neemt. De nieuwe organisatie is een voortzetting van een bestaande samenwerking tussen de Centrale Archief Selectiedienst van het ministerie van Binnenlandse Zaken en het Nationaal Archief. Bij dat Project zijn de papieren archiefachterstanden tot 1975 weggewerkt. Eind 2008 zijn de dossiers overgedragen aan het Nationaal Archief.

Voor de nieuwe archiefdienst worden 190 medewerkers aangenomen. Zij vullen de tien jaar dat het project loopt de 142 medewerkers aan die bij de Centrale Archief Selectiedienst in Winschoten en bij de departementale archiefdiensten in Den Haag werken.

5 procent wordt bewaard

In eerste instantie worden papieren archieven geselecteerd en bewerkt. Van de archieven komt ongeveer 5 procent in aanmerking voor permanente bewaring in het Nationaal Archief. Welke documenten als eerste moeten worden bewerkt, is momenteel onderwerp van gesprek. Er is al besloten dat archiefstukken over de paspoortfraude en Nederlandse voorzitterschappen bij de Europese Unie worden bewerkt.

Bewerken

Doc-direkt bewerkt de archieven. Dat betekent dat de nieuwe archiefdienst selecteert wat permanent moet worden bewaard en wat niet. Het gaat ook om de verzorging van het materiaal  zodat papieren stukken duurzaam geconserveerd worden. Daarna worden de documenten overgebracht naar het Nationaal Archief.

Doc-Direkt en het Nationaal Archief moeten zich nog buigen over de vraag welke archieven digitaal beschikbaar komen. Het Nationaal Archief bepaalt wat in papieren vorm wordt bewaard en welke stukken digitaal voor het publiek beschikbaar komen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Laat me dit even herhalen: "De achterstand is volgens een eerste schatting achthonderd strekkende kilometer aan papieren"

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-02-02T11:10:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.