Orbis dwarsboomt integratie van Océ in Canon

De integratie van de Venlose printerleverancier Océ in het Japanse Canon blijft voorlopig uit. Aandeelhouders van Orbis, die de laatste 10 procent van de aandelen in het bedrijf in handen hebben, houden dat tegen. 'We zitten nu in de fase van samenwerking. Van integratie is nog geen sprake', zegt Océ-communicatiedirecteur Jan Hol tijdens Canon Expo in Parijs.

Canon heeft sinds maart 2010 ongeveer 90 procent van de aandelen van het Venlose bedrijf in handen. Doordat de laatste 10 procent van het belang nog niet in Japans bezit is, is de samensmelting van de bedrijven in een impasse geraakt. Hol legt uit dat de bedrijven de afgelopen vijf maanden intensief samenwerken, maar dat door de aandelenkwestie nog geen sprake is van integratie.

'Het is nog niet mogelijk om bijvoorbeeld de verkoopafdeling in elkaar te schuiven doordat we nog geen juridische entiteit zijn', aldus Hol. Pas als de laatste 10 procent van de Océ-aandelen ook in handen van Canon is, worden ook de patenten en intellectuele eigendommen ondergebracht bij Canon en kunnen ze gezamenlijke systemen bouwen. De bedrijven werken overigens al aan gezamenlijke producten.'

Waar mogelijk proberen de bedrijven op kosten te besparen. De afgelopen maanden legden de bedrijven verschillende contracten onder de loep. Door een gezamenlijke autolease-overeenkomst en door de keuze voor hetzelfde uitzendbureau, wordt bijvoorbeeld bespaard op kosten.

Orbis niet uitgespeeld

De rol van aandeelhouder Orbis leek uitgespeeld toen Canon, nadat het 85 procent van de aandelen van Océ in handen had, het bod doorzette. Bij een belang van 95 procent kan Canon de onwillige aandeelhouders juridisch uitroken.

Het besluit van Canon over welke stappen het concern onderneemt om Océ volledig in handen te krijgen, ligt op de bestuurstafel in Tokio. Tot die tijd is het voor Océ onzeker hoe de toekomst eruit ziet en wat de gevolgen zijn voor personeel, zegt Hol.

Aandeelhouders van Orbis vinden dat Canon met het bod van ongeveer 730 miljoen euro de printerleverancier uit Venlo onderwaardeert.

Verkoop

Inmiddels heeft Océ de eerste Canon-producten aan zijn aanbod toegevoegd. Canon gaat vanaf het einde van 2010 Océ-producten verkopen. In de maanden december 2010 en januari 2011 worden 1500 vertegenwoordigers en service-technici bijgeschoold.

Océ zal na de definitieve overname door Canon een aparte divisie vormen die wereldwijd verantwoordelijk is voor printen op grootformaat, commercieel printen en zakelijke dienstverlening. Canons divisie voor printen op grootformaat gaat op in de Océ-divisie. Het bedrijfsonderdeel wordt aangestuurd vanuit het Océ-hoofdkantoor in Venlo. Océ's activiteiten in de kantoormarkt worden opgenomen in Canons Office Imaging Products divisie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-10-13T09:59:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.