RUG neemt geplaagd e-mailsysteem in gebruik

Studenten, medewerkers en alumni van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) maken sinds 18 oktober 2010 gebruik van het nieuwe mailsysteem Java Communications Suite van leverancier Sun. De ingebruikname van het mailprogramma liep ruim een jaar vertraging op, maar het systeem werkt nu naar behoren, vertelt projectleider Sander Liemberg aan Computable.

Aanvankelijk oogde de migratie naar het nieuwe mailsysteem in september 2009 succesvol. Alleen de webmail haperde in de juist geïntroduceerde Internet Explorer 8 browser van Microsoft en het systeem bleek wat traag.

Toen de universiteit aan het systeem sleutelde om de prestaties te verbeteren, ontstonden grote problemen. Liemberg vertelt dat door een corruptie in het bestandssysteem e-mails zoekraakten en mailboxen niet toegankelijk waren. Studenten en medewerkers zaten zonder mail.
Om toch te kunnen mailen werd de oude mailserver teruggeplaatst.

De universiteit schakelde de hulp van wereldwijde experts van de leverancier in om de gegevens terug te krijgen. Daarnaast werd de opzet van de storage aangepast en zijn san-systemen (storage area networks)  van HP vervangen door Sun. Liemberg: 'De levering van die hardware liet ook nog even op zich wachten door de overname van Sun Microsystems door Oracle.'

Tachtig miljoen mailtjes

In september 2010 volgden uitgebreide tests en uiteindelijk zijn op 15, 16 en 17 oktober 2010 bijna 70.000 e-mailaccounts aangemaakt. De komende maanden worden de kalender- en chatfunctie toegevoegd.

Liemberg: 'Het gaat om enorme aantallen: 500.000 mailfolders, tachtig miljoen mailtjes. Mensen vragen zich soms af waarom de overgang zo lang heeft geduurd. We zijn eerst lang bezig geweest om alle data weer terug te krijgen. Door een bug in de software waren de gegevens onleesbaar. Daarna hebben we het systeem uitgebreid getest.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Laat me raden, het moest per sé Open Source zijn? Ik kan er niets aan doen maar ik betrap me zelf toch wel een beetje op leedvermaak. Ik had nog nooit gehoord van de Java Communications Suite, snap niet hoe zo'n grote organisatie niet voor zeker gaat en één van de marktleiders heeft gekozen.

Haha, eigen schuld, dikke bult. Het moest weer goedkoop, en dat werd dus uiteindelijk duurkoop. Fijn het "Open Source". Kies toch gewoon voor de industrie standaarden en geef je gebruikers en beheerders fatsoenlijke software om mee te werken. Java gebaseerde email implementeren in deze tijd? Ongeloofelijk...

Bij zulke aantallen gebruikers en storage had zoiets met ieder systeem kunnen gebeuren. Sterker nog, ik denk dat ze nu met minder als de helft van de hardware draaien als een Exchange implemntatie had gedaan. Dat scheelt zowel op de korte als op de lange termijn (beheer!) veel meer in de kosten.

@Peter en @Jetze
Het overgrote deel van de kosten van zo'n migratie zit in support van leveranciers (die ook bij open source niet gratis is), hardware, migratie data, instrueren gebruikers etc. RUG Groningen zal dat ook heus wel begrepen hebben.

@Consultant: Bovenstaand nieuwsbericht geeft mij niet bepaald de indruk dat RUG kosten bespaard heeft.

@Gerbrand van Dieijen: Kennis is veel beter beschikbaar en dus goedkoper als je kiest voor een marktleider, en dan maakt het mij niet uit of het om IBM of Microsoft gaat.

Voorbeeldje, hoeveel vergelijkbare implementaties op basis van Java Communications Suite zijn er in Nederland beschikbaar? Second opinion krijgen op het ontwerp? Architecten vinden met ervaring? Training voor beheerders? Training voor gebruikers? En zo kan ik nog wel even door gaan.

@Peter en @Jetze
Gewoon betalen en als het fout gaat mag je het niet melden anders krijg je helemaal geen support maar een rechtszaak.
Een ik denk dat er juist voor standaarden is gekozen boven producten.

Jammer dat je als criticaster niet je mening vormt op basis van feiten en dat je in deze tijd niet een zoekmachine gebruikt om te achterhalen wat Java Communications Suite is. Het is namelijk geen Open Source maar gebruikt wel Open Standaarden, om de wereld met elkaar te verbinden.

Voor meer informatie: http://www.oracle.com/us/industries/communications/oracle-communications-suite-066166.html

Bij een grote club als de RUG mag je er van uit gaan dat er goed is gekeken naar de voors en tegens. Ik kan me voorstellen dat men de complete infrastructuur op Sun Solaris machines heeft draaien. Het zou dan waanzin zijn om ook nog eens een stapel Windows-dozen naar binnen te schuiven om Exchange te kunnen draaien. Dan ga je gewoon iets zoeken bij je vaste leverancier, Sun in dit geval. Een alternatief had Lotus Domino geweest, dat draait ook op diverse Unix varianten.
Het is een gemiste kans van MS dat Exchange niet cross-platform beschikbaar is. De reden is natuurlijk simpel: vendor lockin op OS level maakt dat men ook je apps gaat gebruiken.

Waarom niet gekeken naar het beste mailsysteem dat er volgens onafhankelijke onderzoekers is NOVELL GROUPWISE 8. Daarmee heb je een gedegen en stabiel mailsysteem van een gerenomeerde leverancier, die als een van de eerste een maisysteem op de markt heeft gebracht.

Maar waardoor komt het nou? Die bug in de software of omdat ze probeerden hem te her-configureren?
Overigens wel typisch dat juist MSIE 8 weer traag is omdat ze afwijken van de algemene (open) standaarden.

@ Consultant: "Het is een gemiste kans van MS dat Exchange niet cross-platform beschikbaar is. De reden is natuurlijk simpel: vendor lockin op OS level maakt dat men ook je apps gaat gebruiken."

Inderdaad. Ik werk bij een andere club, waar ze helaas wel de MS Exchange Server gebruiken, samen met alle andere 'prachtige'MS-producten. Ik vind het eerlijk gezegd 10 x niks. Je kunt alleen van alle (normale) e-mail en agendavoorzieningen gebruik maken als je op je eigen werkplek zit en Outlook als client hebt. (Outlook wordt op een accurate manier hier beschreven: http://wanderingstan.com/2008-02-01/67_reasons_that_outlook_sucks)

Werk je elders, dan ben je veroordeeld tot webmail (Outlook Web Exchange). Op een Windows-machine met IE als browser gaat dat nog wel, hoewel het me een raadsel is waarom ik niet de volledige functionaliteit krijg. Hoezo, anytime, anywhere, anyplace?

Maar werk je met een andere browser (onder Windows of onder een ander OS) dan ben je helemaal de sigaar. Een UI die heel vervelend werkt. Redmond is niet boos, Remond is teleurgesteld......... bah.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-10-27T10:51:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.