Computable.nl
  • Thema’s
    • Carrière
    • Innovatie & Transformatie
    • Cloud & Infrastructuur
    • Data & AI
    • Governance & Privacy
    • Security & Awareness
    • Software & Development
    • Werkplek & Beheer
  • Sectoren
    • Channel
    • Financiële dienstverlening
    • Logistiek
    • Onderwijs
    • Overheid
    • Zorg
  • Computable Awards
    • Overzicht
    • Nieuws
    • Winnaars
    • Partner worden
  • Vacatures
    • Vacatures bekijken
    • Vacatures plaatsen
  • Bedrijven
    • Profielen
    • Producten & Diensten
  • Kennisbank
  • Nieuwsbrief

Overheid print e-factuur en verwerkt handmatig

06 januari 2011 - 16:01ActueelData & AI
Diederik Toet
Diederik Toet

58 procent van de Nederlandse overheidsinstellingen behandelt elektronisch ontvangen inkoopfacturen op een ouderwetse manier: ze drukken de factuur af en verwerken hem handmatig. Vooral bij uitvoeringsinstanties, ministeries en kleine gemeenten gebeurt dit vaak. Bijna de helft van grote gemeenten verwerkt inkoopfacturen wel volledig papierloos en geautomatiseerd. Dat toont onderzoek van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

Het onderzoek, dat werd uitgevoerd door het bureau EIM, onderscheidt vier manieren waarop overheden met e-facturen omgaan. (1) De factuur wordt geprint en handmatig verwerkt, (2) de factuur wordt geprint en geautomatiseerd verwerkt, (3) de factuur wordt niet geprint en wel handmatig verwerkt en (4) de factuur wordt niet geprint en wel geautomatiseerd verwerkt.

Minder handmatig

In vergelijking met een eerdere onderzoeksmeting in juni 2008 worden elektronische facturen minder vaak handmatig verwerkt nadat ze zijn geprint. Gebeurde dat toen nog in 71,5 procent van de gevallen, in 2010 dus nog 58 procent. Tegenwoordig komt het vaker voor dat de e-facturen na het printen geautomatiseerd wordt verwerkt.

Slechts 17,6 procent van alle Nederlandse overheidsinstellingen verwerkt de ontvangen e-facturen geautomatiseerd en zonder ze te printen. Bij de ministeries ligt dat percentage op 25. Een ander kwart wordt niet geprint, maar wel handmatig verwerkt. De resterende helft wordt geprint en handmatig verwerkt.

Doelstelling

Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat de Nederlandse overheid er niet in is geslaagd om in 2010 10 procent van de inkoopfacturen elektronisch te ontvangen en verwerken. Dat doel stelde het kabinet zich in 2009. Van de bijna 14,4 miljoen facturen, was in 2010 bijna 6 procent elektronisch. De ministeries scoren wel hoog: van de bijna 1,2 miljoen ontvangen facturen was 15,8 procent digitaal aangeleverd. Het zijn vooral lagere overheden, zoals gemeenten, provincies en waterschappen, die weinig facturen elektronisch ontvangen.

Begin januari 2011 meldde het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie dat alle 78 organisaties van de Rijksoverheid klaar zijn om facturen elektronisch te ontvangen. Het is de bedoeling dat vanaf 2018 ook lagere overheden, zoals provincies, waterschappen en gemeenten, elektronische facturen kunnen ontvangen en verwerken.

Printen en handmatig verwerken?

Overheidstype

1

2

3

4

Gemeente < 20.000

71,1

16,8

2,7

9,4

Gemeente  20.000-100.000

41,9

34,3

0,0

23,8

Gemeente > 100.000

23,8

23,8

4,8

47,6

Provincie

11,1

66,7

11,1

11,1

Waterschap

17,4

60,9

0,0

21,7

Ministerie

50,0

0,0

25,0

25,0

Overige uitvoeringsorganisaties

68,8

13,0

2,6

15,6

Totaal

58,0

22,3

2,2

17,6

1: factuur wordt geprint en handmatig verwerkt
2: factuur wordt geprint en geautomatiseerd verwerkt
3: factuur wordt niet geprint en wel handmatig verwerkt
4: factuur wordt niet geprint en wel geautomatiseerd verwerkt

Bron: Eenmeting (Elektronische) Facturen Business-to-Government (B2G) (EIM december 2010)

Meer over

E-facturatieECMPrinting

Deel

    Inschrijven nieuwsbrief Computable

    Door te klikken op inschrijven geef je toestemming aan Jaarbeurs B.V. om je naam en e-mailadres te verwerken voor het verzenden van een of meer mailings namens Computable. Je kunt je toestemming te allen tijde intrekken via de af­meld­func­tie in de nieuwsbrief.
    Wil je weten hoe Jaarbeurs B.V. omgaat met jouw per­soons­ge­ge­vens? Klik dan hier voor ons privacy statement.

    Whitepapers

    Computable.nl

    De weg van dataverzameling naar impact

    Iedere organisatie heeft data, maar niet iedereen weet hoe je het goed gebruikt. Hoe zet je waardevolle informatie om in actie?

    Computable.nl

    In detail: succesvolle AI-implementaties

    Het implementeren van kunstmatige intelligentie (AI) biedt enorme kansen, maar roept ook vragen op. Deze paper beschrijft hoe je als (middel)grote organisatie klein kunt starten met AI en gaandeweg kunnen opschalen.

    Computable.nl

    Maak kennis met digitale identiteiten

    De digitale economie groeit snel en de EU heeft strikte regelgeving ingevoerd om de veiligheid en privacy te waarborgen; in deze whitepaper ontdek je hoe digitale identiteiten deze transitie ondersteunen en wat dit voor jouw organisatie betekent.

    Meer lezen

    Computable.nl
    ActueelData & AI

    Overheid haalt doelstelling e-facturatie niet

    Computable.nl
    ActueelData & AI

    Rijk is klaar voor elektronische facturen

    Postbode
    ActueelData & AI

    Ministeries in 2011 over op e-factuur

    Computable.nl
    ActueelOverheid

    Overheid opent centraal loket voor e-factuur

    Computable.nl
    AchtergrondData & AI

    Groei e-facturatie neemt fors toe

    Computable.nl
    ActueelData & AI

    MKB houdt voorlopig vast aan papieren factuur

    15 reacties op “Overheid print e-factuur en verwerkt handmatig”

    « Oudere reacties
    1. Bram Lamens schreef:
      7 januari 2011 om 14:49

      In aanvulling op de reactie van Johan Blank.

      Als een fractie van de facturen bij gemeente X elektronisch wordt aangeleverd dan is de belastingbetaler er waarschijnlijk niet bij gebaat dat nu op stel en sprong het totale factuurafhandelingsproces wordt gedigitaliseerd. Ik vind dan ook dat er door sommigen wel erg snel wordt geoordeeld.

      En trouwens, heeft Bureau EIM eigenlijk onderzocht welk percentage van alle facturen elektronisch wordt aangeboden? Als dat percentage namelijk onder de 10% ligt wordt het voor de overheid wel erg lastig om 10 procent van de inkoopfacturen elektronisch te ontvangen en verwerken.

      Login om te reageren
    2. wim gijsbers schreef:
      9 januari 2011 om 09:23

      Het zal prima uit te ;leggen zijn waarom het op deze manier wordt gedaan. De nuance moet inderdaad liggen op het feit of er een noodzaak is om alles digitaal af te handelen (reactie Bram lamens).
      Ik ben van anture een automatiseerder, ik ben van mening dat er nog heel wat te automatiseren valt,gelukkig.

      het controleren van electronische facturen zou juist minder tijd moeten kosten, ik denk dat het inrichten van een proces daaromheen dit probleem op zou lossen.

      Conclusie:Er is werk te verrichten om (onnodig) printwerk te verminderen en het algehele proces te automatiseren.

      Login om te reageren
    3. Friso de Jong schreef:
      10 januari 2011 om 09:06

      Laten we eens wat dingen in context bekijken:

      De afgelopen dagen waren er veel negatieve berichten over het feit dat B2G e-factureren project haar doelstelling van 10% in 2010 niet heeft gehaald. We lijken echter te vergeten dat de overheid het allereerst heeft aangedurfd zich als launching customer te profileren. Bovendien heeft ze zichzelf ook harde deadlines gesteld (10% in 2011, 80% in 2014 en 100% in 2017).

      Dat de doelstelling van 10% eind 2010 niet gehaald is, heeft allerlei oorzaken. Als we wat meer afstand nemen, dan zien we dat het altijd wel even duurt voordat een segment binnen overheid in beweging komt. Dat was vroeger al zo en dat is nu niet anders. Daar komt nog bij dat de beweging moet worden gerealiseerd op alle vier lagen van de overheid (rijk, provincie, gemeente, instanties op afstand), bij de factuurverzenders en bij softwarepakketten. Dat is niet niks.

      Wat als de overheid zich geen deadlines had gesteld? Was de berichtgeving dan ook zo negatief geweest? Waarschijnlijk niet. We moeten de overheid dan ook prijzen dat ze het heeft aangedurfd zich zo te positioneren (ook al heeft ze er zelf voor gekozen) en haar niet meteen afstraffen omdat de eerste kleine doelstelling niet meteen gehaald is. Laten we nu eens rustig wachten totdat de overheid op stoom komt en eind 2011(nieuwe 10%), 2014(80%) en 2017 (100%) nog eens meten.

      Bovendien, de grootste voordelen voor e-factureren liggen vooral bij het bedrijfsleven. Wanneer gaat zij (VNO-NCW, MKB Nederland?) komen met een concreet plan om tenminste dezelfde prestaties te leveren in 2014(80%) en 2017 (100%)? En wat als die doelstellingen niet wordt gehaald? Kunnen we dan zelfreflectie van het bedrijfsleven verwachten? (NOTA BENE: Ik ben zelf ondernemer :-))

      Zijn er dan geen kritiekpunten. Jawel, er zijn er genoeg (ook nadat het bedrijfsleven haar eigen paadje heeft schoongeveegd). Het bedrijfsleven kan de overheid bijvoorbeeld beter helpen bij het halen van haar toekomstige doelstellingen. Maar dan moet de overheid ook nog een stap maken. Bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat er open source kits beschikbaar zijn (ook van het PDF UBL formulier) waarmee men aansluitingen op Digipoort kan realiseren. Daarnaast zou het aansluitproces wel eens wat eenvoudiger kunnen. Daarnaast: dwingen is leuk, steunen is nog leuker.

      Conclusie. Het glas is meer dan halfvol. Het zou bovendien mooi zijn als het bedrijfsleven de handen ineens slaat om te proberen dezelfde doelstellingen te bereiken. Dan gaan we in 2014 en 2017 kijken wie er het beste heeft gescoord.

      Deze bijdrage staat ook op: http://linkd.in/hYjeAt

      Login om te reageren
    4. Kitty schreef:
      10 januari 2011 om 21:24

      @Paul Ja ik lees de papieren Computable omdat daar meer in staat dan dan op de website. Alleen is het jammer dat de columns op achter lopen.

      Login om te reageren
    5. Henk Mors schreef:
      11 januari 2011 om 08:06

      @Friso. Je lost het voor het bedrijfsleven niet op met een PDF UBL document. Het is het bekende kip-en-ei probleem. Zolang niet alle overheidsinstanties op de Digipoort zijn aangesloten en je als bedrijf ook aan andere partijen factureert is het lastig om te bedenken in welke oplossing je moet investeren. Dus wachten de meesten. Er zijn daarentegen inmiddels voldoende oplossingen beschikbaar voor de ontvangende partijen om papieren facturen te digitaliseren en de eigen voordelen te pakken.
      De grootste besparing ligt immers bij de ontvangende partij.Dus begin er gewoon mee en als je dan in 2017 terug kijkt zie je dat er heel wat besparingen zijn gerealiseerd bij de overheid. En elke nieuwe digitale factuur die door het bedrijfsleven wordt gestuurd levert nog een klein stukje extra besparing op.

      Login om te reageren
    « Oudere reacties

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.

    Populaire berichten

    Meer artikelen

    Footer

    Direct naar

    • Carrièretests
    • Kennisbank
    • Planning
    • Computable Awards
    • Magazine
    • Abonneren Magazine
    • Cybersec e-Magazine

    Producten

    • Adverteren en meer…
    • Jouw Producten en Bedrijfsprofiel
    • Whitepapers & Leads
    • Vacatures & Employer Branding
    • Persberichten

    Contact

    • Colofon
    • Computable en de AVG
    • Service & contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Inlog

    Social

    • Facebook
    • X
    • LinkedIn
    • YouTube
    • Instagram
    © 2025 Jaarbeurs
    • Disclaimer
    • Gebruikersvoorwaarden
    • Privacy statement
    Computable.nl is een product van Jaarbeurs