Stoppen landelijk EPD laat markt koud

De invoering van een landelijk elektronisch patiëntendossier (epd) is een politiek spel dat ver afstaat van de zorgpraktijk. Dat is de algemene teneur onder de bezoekers van de beurs Zorg & ICT 2011. Dat de Eerste Kamer mogelijk de ontwikkeling van het landelijk epd staakt, laat bijna iedereen koud. De ontwikkeling van het epd gaat toch door; op regionaal en Europees niveau is het er al of zal het er komen.

De meeste standhouders op Zorg & ICT 2011 krijgen geen vragen over de gevolgen wanneer de ontwikkeling van het landelijk epd wordt stopgezet. 'Zorgaanbieders blijven heus niet wachten op de uitkomst van dat debat, maar trekken hun eigen plan', zegt Hans ter Brake, directeur strategie & marketing van Pinkroccade Healthcare. ‘Neem het Flevoziekenhuis. Daar kan een patiënt allang zelf zijn afspraken maken en inzage krijgen in gegevens via het internet.'

Nictiz en Epic

Op de stand van het Nationaal ICT-instituut in de zorg (Nictiz), de organisatie die zorgverleners helpt bij de aansluiting op het landelijk schakelpunt en informeert over het epd, zijn er wel leveranciers en zorginstellingen langsgeweest met vragen. De medewerkers houden zich op de vlakte over wat zij van de ontwikkelingen vinden.

Voor de grote Amerikaanse epd-leverancier Epic is er geen man over boord als de senaat de nieuwe wet voor de verplichte invoering van het epd eind maart definitief zou afschieten. 'In de praktijk heeft het epd voor 80 à 90 procent betrekking op regionale en lokale zorg. Het niet doorgaan van het landelijk epd is vooral een politieke discussie. Het zal onze activiteiten niet schaden', reageert manager John van der Sanden.

Achtergrondartikel

Lees de reportage over wat bezoekers en standhouders van de beurs Zorg & ICT 2011 vinden van de mogelijk afschaffing van het landelijk epd: ‘Landelijk EPD is non-issue'.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik vind het werkelijk ongelooflijk dat een systeem als het EPD zo veel tegenwerking krijgt. Met zoveel verschillende, los van elkaar opererende, zorginstanties is het centraal registreren van medische dossiers gewoon een absolute must!

EPD is voor mijn gevoel net zoiets als een landelijke DNA database. Ongewenst en gevaarlijk.

bruut en lomp zijn ze!!!! De overheid wil jou vanaf de geboorte, tot aan de dood monitoren, en dat maakt mij bang!
De mens vernietigt zich zelf,en andere.....

Ik heb als mens zelf het recht om te beslissen of ik een EDP wil of niet. Dit hoeft niet door de overheid te worden geregeld. Ik wil op basis van mijn eigen wensen een EPD aanbieder kiezen uit de markt. Ik wil daar graag voor betalen omdat ik mij heel onprettig voel bij de wetenschap dat verschillende specialistische zorgverleners mij behandelen zonder een goed holistisch beeld van mijn lichaam en geest.
Ik respecteer ook de mensen die voor wat voor reden geen EDP willen.
Ik respecteer NIET die mensen die uit eigenbelang op allerlei manieren het EPD tegenhouden.

Ik ben absoluut voor het EPD, met twee kanttekeningen. Ik zou graag willen kunnen zien wie mijn gegevens inziet. En ik wil dat kunnen blokkeren als ik vind dat dat gerechtvaardigd is. Het is tenslotte MIJN dossier.

Voor een landelijke EPD mist de benodigde infrastructuur. Daar zou de overheid zich nou eens mee moeten bemoeien i.p.v. het eeuwige geleuter over open code/open standaards.

Het begint met het erkennen van uitwisselingsformaten van metastructuur (WDSL enzo). Vervolgens moet er registratie/certificatie komen van code-applets zodat ik weet op welk abstractieniveau er welke informatie naar buiten wordt gebracht als ik onder mijn rechten dat applet toegang geef tot mijn informatie. Deze applets kunnen uitsluitend in een door mij of namens mij beheerde omgeving draaien, anders ontbreken de toegangsrechten.

Een arts, zorgverzekeraar of apotheker kan ik dan autoriseren om na te gaan of ik wel of geen astma heb, terwijl ik een marktonderzoeker toestemming kan geven te onderzoeken of er bij mij of bij familie in de 1ste graad sprake is van luchtwegaandoeningen. Applets die draaien onder mijn rechten hebben dus eventueel ook rechten bepaalde applets te starten in de informatie-omgeving van mijn familie. Ga praten met de ontwikkelaars van Facebook, zou ik zeggen.

Ik moet zelf kunnen onderzoeken (in documentatie) welke informatie beschikbaar komt en daarvoor gecertificeerde instellingen (overheid, consumentenorganisatie, notarissen) geven een betrouwbaarheidscertificaat aan de informatievragers uit de zorg.

@Rob: je snapt dat 99% van de bevolking jouw technospeak totaal niet begrijpt.

Het idee is juist dat in noodgevallen snel kan worden ingezien in de medische gegevens. In die gevalllen ben je niet bij machte om zelf toegang te verlenen. Bij alle medische gegevens is er natuurlijk een audit trail, ook voor inzien. Dat is nu al zo bij elk ziekenhuis.

Nu heb je ook in ieder ziekenhuis recht om je eigen (digitale) status in te zien. Dat niet iedereen er gebruik van maakt doordat er nogal zakelijk met veel jargon wordt gedocumenteerd is een tweede.

Dus EPD is niet een erg grote verandering: het is alleen het gedistribueerd aanbieden wat nu al bestaat. Veel van de risico´s en bezwaren die genoemd worden in dit debat zijn daarom al een voorbij station, en niet erg rationeel.


"Het idee is juist dat in noodgevallen snel kan worden ingezien in de medische gegevens"

@Sebastiaan: Sneller dan een paar nano- of milliseconden wil niet. Ik kan toch informatievragende partijen met de certificaat-status "spoedeisende hulp" bij voorbaat op een gewenst niveau permissie geven? Ik kan dat zelfs verbinden aan de eis dat er daadwerkelijk sprake moet zijn van het verschaffen van zorg (dat kan een van toveren geformuleerde situatie-status zijn, waar ik dan ook nog achteraf op kan toetsen).
Ik zie het probleem niet zo. Er zijn talloze practische voorbeelden van. Kijk maar naar Ebay, Facebook, LinkedIn, etc.

@Robert-Jan: Ondanks dat ik een grote voorstander ben van vrije marktwerking en zo min mogelijk overheidsbemoeienis kan ik me niet vinden in het idee om het uitvoeren van het EPD bij verschillende (commerciële) aanbieders neer te leggen. Ten eerste maakt dat de controle op het gebruik van de gegevens lastiger, maar dat is wel te regelen. Wat veel bezwaarlijker is, is dat een zorginstantie dan eerst moet weten bij welke aanbieder mijn gegevens opgevraagd kunnen worden. Ook moet een zorginstantie dan bij alle aanbieders aangesloten zijn, anders krijg je hetzelfde gezeur als met verzekeraars "Sorry mijnheer, wij kunnen u niet helpen want we hebben geen contract met uw verzekeraar".

@Rob Koelmans: Op zich helemaal met je eens, alleen denk ik dat het gros van de mensen (inclusief ikzelf) niet in staat is goed in te schatten wie wel en wie geen toegang moet hebben tot mijn gegevens, nu of in de yoekomst. Op zich is een kwalificatie als 'spoedeisende hulp' wel duidelijk, maar dan weet ik nog steeds niet wie daar onder valt.

Al eens de Rathenaurapporten aan de Eerste Kamer bestudeerd? Aanbevolen! Zie http://www.rathenau.nl/publicaties en zoek op EPD.

@Joost: Daarom is het zo belangrijk dat je die beoordeling kunt uitbesteden aan een onafhankelijke derde. Ik kan ook niet beoordelen of een hartchirurch voldoende vaardig is en of zijn operatiekamer voldoet. Dat ziekenhuis kan zich daarvoor dan kwalificeren voor relevante certificatie.

Er wordt al meer dan genoeg geregistreerd over iedereen.
Daarom zeg ik hartgrondig NEE tegen het epd.
Is dat dan niet een probleem bij spoedeisende hulp?
Nee, want enerzijds levert dit nu ook geen probleem op,
anderzijds is de inhoud van een EPD de oorzaak van problemen. Ik heb gesproken met zoewl mijn huisarts als met mijn specialist. Beide geven aan dat de inhoud van een dossier een groot probleem is (tegenstrijdige diagnoses, onvolledige documentatie, teveel of te weinig gegevens in dossier).
Men gaat dan toch weer zelf onderzoeken starten om hun eigen conclusies te trekken.
Met andere woorden, EPD is een pure tijd en geldverspilling. Alleen interessant voor de overheid, en/of een ziektekostenverzekeraar.
Wellicht zal een werkgever straks ook inzage willen hebben.

Een samenleving zonder EPD is naar mijn mening een betere samenleving dan een samenleving met EPD.

Of je nou voor of tegen het EPD bent, ik respecteer je mening. Ieder heeft wel een voor of tegen argument. Echter ik denk dat er een heel groot probleem over het hoofd gezien wordt. En dat probleem is hoe de gegevens van patienten OP DIT MOMENT bewaard worden. Er zijn huisartsen die nog met kaartenbakken werken. Of met een server op de praktijk, die misschien net eens een UPS heeft. Hoe is de gegevensbeveiliging daar geregeld ? en hoe is die privacy gewaarborgd ? Zelfs als een huisarts, ziekenhuis of welke zorgaanbieder dan ook een gespecialiseerd systeem heeft (misschien zelfs extern gehost als SaaS), hoe kan ik als Burger dan nagaan aan welke veligheidsstandaarden dit systeem voldoet ? En wie er allemaal toegang tot mijn gegevens heeft ?

Het mooie van een centraal EPD is dat al die zaken uniform en consequent in een keer geregeld worden, en ik er als burger van uit kan gaan dat de toegang en beveiliging tot in de puntjes geregeld is.

Overlaten aan de markt zal leiden tot eenzelfde fiasco als de OV-Chipkaart.

@EPD_Nee: Nou ik vind het toch wel belangrijk dat iets of iemand direct over relevante informatie kan beschikken als het mijn gezondheid of zelfs een levensbedreigende situatie betreft. Zolang we het aantal onnodige sterfgevallen niet tellen is er wellicht ook niet veel aan de hand. Het gaat alleen niet om dit belang. Het gaat ook om mijn privacy en die is momenteel ook op geen enkele manier gewaarborgd.

Als een code-applet zich bij mijn epd-hoster aandient om in mijn informatie-omgeving gedraaid te worden, doet het dat onder afgifte van hun certicaat. Als ik mij o.a. heb geconformeerd aan de voorwaarden van de Stichting Ter Bewaking Van Privicybelangen voor zorgpatienten, zal mij EPD-Hoster het ontvangen certificaat aanbieden bij deze stichting als certificeringsinstituut.

Deze heeft middels een audit onderzocht of het betreffende applet uitsluitend relevante informatie vraagt en op het maximaal benodigde abstractieniveau. Vervolgens krijgt de server van EPD-Hoster toestemming om het betreffende applet te draaien.

Uiteraard mag de consumentenbond, de moslimpatiëntenvereniging en iedere andere instelling zich ook kwalificeren voor certificaat-uitgifte aan zorgverleners. Die hebben daarvoor dan weer hun eigen certificaat. Zo weet ik tenminste zeker dat het door mij gewenste compromis tussen privacy en informatie-voorziening gewaarborgd is.

De huidige informatievoorziening is echt een aanfluiting. Ik ben allang dood en begraven voordat mijn huisarts zelfs maar weet welke ziekenhuizen eventueel relevante medische informatie over mij hadden.

Hallo Erwin:
Je schrijft:
"Het mooie van een centraal EPD is dat al die zaken uniform en consequent in een keer geregeld worden, en ik er als burger van uit kan gaan dat de toegang en beveiliging tot in de puntjes geregeld is."

Dat is nu net een misverstand. Als burger kan en mag ik er niet van uit gaan dat dit zo is en/of zo blijft.

Ik weet geheel niets van die kant van het verhaal, ik moet maar geloven op wat anderen zeggen.

Op die basis zal ik nooit mijn gegevens aan onbekenden willen overhandigen.

Was mijn dossier nog maar overal ondergebracht in een kaartenmap. Ik ben een grote voorstander van decentrale opslag van gegevens die niet toegankelijk zijn via een of andere internet verbinding, al is die verbinding nog zo goed beschermd of afgeschermd.

Wat betreft commercie: Wie denk jij dat een EPD bouwt?
Juist ja, commerciële bedrijven.

Desondanks respecteer ik ook jou zienswijze.

Van mij hoeft het niet, zorgverzekeraars gaan je premie opschroeven aan de hand van je medische achtergrond (hoe minder ze van je weten des te beter).
Verzekeringsmaatschappijen hebben er grof geld voor over om inzage te krijgen, denk aan levensverzekeringen e.d

De overheid, banken en verzekeringen in nederland is dit niet toevertrouwd zij zijn mij te corrupt.

Het is een wijd verbreid misverstand dat er een database komt waar de gegevens worden opgeslagen. De gegevens blijven daar waar ze zijn opgeslagen ( huisarts, specialist, ziekenhuis.).Een bevoegd arts of specialist kan via het landelijk schakelpunt inzage krijgen bij de aangesloten hulpverleners. Geen verzekerings artsen enz

Toen ik bezwaar kon indienen om opgenomen te worden in het EPD heb ik dit onmiddellijk gedaan. Lekkere geldverslindende operatie. Het is toch niet normaal meer in dit land. Je internet verkeer wordt gelogd, van je mobiele telefoon is zelfs na maanden nog te traceren waar die zich bevond. Via de camera's langs de weg (kentekenregistratie, zogenaamd bedoelt om de verkeersdoorstroming te monitoren) is uw route precies na te gaan. Je kan nergens meer lopen zonder door een camera opgenomen te worden. Je banktransacties zijn door de instanties opvraagbaar. Alle instanties zijn met elkaar gelinkt door DigiD. Paspoortje verlengen? eerst even vingerafdrukken verstrekken. Alle gegevens van je OV-chipkaart worden ook gelogd. Het liefst willen ze contant geld zo snel mogelijk afschaffen zodat ze dan kunnen zien welk merk kauwgom je gebruikt. Let maar op, dit gaat niet lang meer duren. Lekker naïef om te zeggen: "ik heb niets te verbergen". Stoppen met al die zooi en geef de mensen de vrijheid terug. Laat mensen zelf kiezen wat ze willen. Mijn Poolse tandartsassistente hoeft niets te weten van mijn medische geschiedenis. Besteedt het geld maar aan betere zaken. Vorige week mijn huisarts gebeld voor een voor een afspraak. Een gebrekkig Nederlands sprekende heer vertelde mij dat er over 8 !! dagen een plekje was. Ik bedoel maar. Ik schrijf bijna nooit iets in forums maar hier ben ik echt pissed over. Wedden dat iedereen volgend jaar een RFID chip geïmplanteerd krijgt (deze zijn er al, zo groot als een rijstkorrel). Dan kunnen ze nog meer van je nagaan. Gelukkig heeft mijn werkgever de blackbox in mijn auto afgeschaft anders kon die ook nog nagaan hoelang ik op de wc zit na het tanken bij een tankstation. Graag zo veel mogelijk reacties. we moeten toch iets kunnen stoppen?

@John: Het probleem lijkt me meer dat iemand zou willen weten hoe lang jij zit te schijten dan dat dat technisch eventueel mogelijk zou worden.

Bij binnendienstmedewerkers kan dat al jaren en dat is toch ook nooit een maatschappelijk thema geworden?

Aan welke eisen moet informatiebeveiliging in de zorg voldoen en hoe goed is die op dit moment? Het EPD maakt een gezonde discussie los. Jammer zou zijn als de wet op het EPD zou afketsen want er staan regels in om het niveau van beveiliging in de zorg op te krikken en die regels zijn hard nodig. Als we geen landelijke uitwisseling willen, zou het beter zijn om de wet aan te vullen om het systeem voor het landelijk EPD te gebruiken voor regionale gegevensuitwisseling. Voor meer achtergrond mijn artikel in de Automatisering Gids: http://comfort-ia.nl/artikel-minister-moet-informatievoorziening-zorg-vlot-trekken

En echt dilemma dat EPD.

Aanleiding: "tja, het is toch niet meer van deze tijd dat een zorgverlener als het nodig is, niet meteen bij mijn gegevens kan".
Dus wilden we die gegevens lekker modern digitaal en centraal opslaan, waarmee een fors legertje "betrouwbare geautoriseerden (ahem)" er, inderdaad, bij kan. Maar dat gaat geheid een keer fout, en dat willen we dan dus ook weer niet.

Zo'n discussie kan je dus nooit winnen.

Netto resultaat, zo blijkt uit de feedback op het besluit: we gaan gewoon lekker door met het op verschillende manieren ongecontroleerd verspreiden en opslaan van onze gegevens, in hangmapjes en op pc'tjes.

Vraagje: wie weet er in welk ziekenhuis, bij welke behandelaars, op welke ooit uit een huisartsenpraktijk gestolen PC, zijn medische gegevens allemaal te vinden zijn?

Maar dat de mensen in het medisch-archief ontslagen worden door de komst van het EPD, interesseert blijkbaar niet.

@Michael: als jij in het door mij voorgestelde systeem niemand toegang verleent, wordt er ook niets in opgeslagen. Als je het later dan nodig vindt om - vanwege een pacemaker of ziekte die je opgelopen hebt - toch informatie beschikbaar te stellen voor spoedeisende hulp, kun je altijd nog van gedachten veranderen.

@André: dit soort innovatie is inderdaad zwaar destructief. Daarom hebben gevestigde partijen er ook weinig behoefte aan en leveren ze jarenlang alleen lippendiensten. Dit moet vanuit de overheid of vanuit belangenverenigingen voor patiënten komen.

Beste mensen,

Het EPD zal best veilig zijn, maar de mens is hier weer de zwakke schakel. Hoe weet een arts dat zijn inloggegevens alleen bij de arts bekend is ?.
moht een krimineel dit bemachtigen, dan kan hij wat zaken op het internet zetten (lekker belangrijk). Zodra de verzekering dit weet wordt het al een probleem met prio. Het pensioen bedrijf is natuurlijk ook best leuk, soms is voorkennis handig.

iedere IT oplossing komt met dezelfde issues, ze worden vroeg of laat allemaal gehackt. Ik denk dat dit nog eenvoudiger kan door een arts in dienst te nemen en de hacker op te sluiten.

We zijn er gewoon nog niet aan toe, soms is digitaal niet beter. Geef iederee zijn eigen gegevens mee naar huis, dat is een stuk beter. Vergeet niet je gegeens mee te nemen als je naar het ziekenhuis to gaat, da kunnen we je niet helpen :).

Probleem ook opgelost, neeeexxxxxt.

Jammer dat allerlei personen hier een mening spuien maar geen kennis van zaken hebben; het is een schakelpunt en de gegevens blijven bij de bron opgeslagen en NIET in het LSP (het is geen EPD). Pas bij het daadwerkelijke opvragen door bv een arts worden de gegevens over het LSP naar de aanvrager getransporteerd.

Nederland liep voorop in dit model maar is nu allang ingehaald door landen als Zweden die wel voldoende daadkracht tonen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-03-18T11:22:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.