Gemnet koppelt gemeenten aan Digipoort

Dit artikel delen:

Gemeenten, waterschappen en provincies kunnen sinds 6 april 2011 via Digipoort digitale facturen ontvangen door gebruik te maken van de module Factureren via Digipoort. Die koppeling is ontwikkeld door Gemnet, de beheerder van het netwerk waar alle Nederlandse gemeenten en ongeveer de helft van de provincies en waterschappen op aangesloten zijn. Digipoort is het webloket voor elektronisch factureren bij de overheid.

Bedrijven die zakendoen met een lagere overheid die de nieuwe module gebruikt kunnen hun factuur indienen bij Digipoort. Door de nieuwe koppeling met Gemnet komt de digitale rekening vervolgens bij de juiste gemeente, provincie of het juiste waterschap terecht.

Op dit moment is het digitaal verwerken van facturen voor decentrale overheden nog niet verplicht, maar Gemnet stoomt hen met deze koppeling klaar voor de toekomst.

Logius, de dienst digitale overheid van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties die overheden en bedrijven ondersteunt bij e-factureren, juicht de koppeling toe. Volgens Ferry van Bruggen van Logius wordt aansluiten op Digipoort door een intermediair als Gemnet 'laagdrempelig'.

Waterschap Rivierenland

Piet Timmermans, projectleider digitalisering voor Waterschap Rivierenland: 'Het boeken in de financiële administratie ging tot nog toe handmatig. De module voorziet in de ontbrekende schakel om elektronische facturen te kunnen ontvangen. Facturen die via Digipoort binnenkomen, krijgen hiermee een voor ons leesbare conversie. De tweede schakel die we gerealiseerd hebben is het scannen van onze overige facturen. Hoe de factuur binnenkomt, e-mail, pdf, per post of Digipoort, dat maakt niet meer uit.'

E-factureren Rijk is verplicht

Alle 78 organisaties van de Rijksoverheid zijn sinds 1 januari 2011 verplicht om hun crediteuren de mogelijkheid te bieden om facturen elektronisch in te sturen.

Elektronisch factureren loopt achter op schema. Overheden en bedrijven stelden in een convenant vast om in 2010 tien procent van de facturen digitaal te versturen en te verwerken, maar die doelstelling werd niet gehaald.

Digipoort is gebouwd door KPN.

Gemnet is een dochteronderneming van KPN.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Digipoort van Logius kent verschillende deel-implementaties. Het voor eFactureren gebruikte deel is niet door KPN gebouwd.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-04-07T11:41:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.