Logica levert centraal register netbeheerders op

Ict-dienstverlener Logica heeft een centraal aansluitingenregister voor de energiemarkt opgeleverd. De ict-dienstverlener beheert dat systeem de komende vijf jaar. Het systeem met de naam Centraal Aansluitingenregister (C-AR) bevat informatie over gas en elektra-aansluitingen. Die gegevens werden eerder lokaal opgeslagen door netbeheerders maar zijn nu centraal te benaderen. Zo moeten mutaties sneller doorgevoerd worden. In april 2013 moeten alle netbeheerders gebruik maken van het register.

Alliander (netbeheerder van onder andere energieleverancier Nuon) ging eind september 2011 als eerste over op het nieuwe C-AR.

In het register worden gegevens van alle aansluitingen voor elektriciteit en gas in Nederland opgeslagen. Het systeem wordt bijvoorbeeld gebruikt wanneer een afnemer van energieleverancier wisselt of verhuist.

Netbeheerders kunnen via het web transacties doorvoeren in het systeem. C-AR draait op een Oracle database in het EvoSwitch-datacentrum in Haarlem en heeft als uitwijklocatie het KPN Cybercenter in Aalsmeer..

EDSN

Logica voerde de opdracht uit voor EDSN (Energie dataservices Nederland) dat de bedrijfsoverschrijdende administratie van netbeheerders faciliteert. De Brits-Nederlandse ict-dienstverlener werkt al ongeveer tien jaar samen met EDSN. Logica zegt bij het ontwerp en de implementatie van het register nauw te hebben samengewerkt met de netbeheerders.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

C-AR staat voor Centraal Aansluitingen Register. In deze applicatie worden de technische gegevens van een aansluiting en de gegevens die nodig zijn om te switchen van marktpartij (leverancier, pv-er/shipper) bijgehouden. Het C-AR is dus geen documentmanagementsysteem.

Beste schrijver, naar aanleiding van je opmerkingen: het heeft niets met documenten te maken. Helemaal niets. Het gaat om de eigenschappen en gegevens van aansluitingen.

Google eens aub!

Ach, ik hoop dat ze er blij mee zijn.
Ondertussen wordt het personeel van Logica in Nederland aan alle kanten uitgeknepen.

Liander is de netwerkbeheerder van alle leveranciers in Nederland, daar is NUON er slechts 1 van. Welke leverancier een bewoner in een Liander gebied ook kiest, ze hebben geen keuze in een netwerkbeheerder. Als je NUON in je tekst wil verwerken, zou het moeten zijn, Liander is ontstaan als afsplitsing van NUON.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-11-08T17:05:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.