OpenText-ceo wil naar twee miljard dollar

Dit artikel delen:
Dollars

Nu de grens van een miljard dollar omzet is overschreden lonkt de volgende mijlpaal van twee miljard voor OpenText. Mark Barrenechea, de nieuwe topman van de Canadese maker van eim-software, is aangetreden om de groei er in te houden. Hij is optimistisch over de vooruitzichten, maar prijst zich gelukkig dat zijn bedrijf niet erg actief is in Zuid-Europa.

OpenText realiseerde in de eerste drie maanden van dit jaar een omzet van 292,2 miljoen dollar. Dat was een stijging van 11,1 procent in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Teken van zorg is wel de dalende licentieomzet. Die kwam uit op 61 miljoen dollar, een daling van tien procent, vooral veroorzaakt door problemen bij de Amerikaanse verkooptak.

Topman Mark Barrenechea is positief over de vooruitzichten. 'OpenText zal een beter vierde dan derde kwartaal draaien, de pijplijn is goed gevuld en we verslaan onze grootste concurrenten IBM en EMC regelmatig. Al blijft het lastig voorspellingen te doen. De marktomstandigheden kunnen ineens weer verslechteren.'

Barrenechea doelt op de financiële onrust in Europa, een markt waar OpenText 40 procent omzet vandaan haalt (tegenover 50 procent Noord- en Zuid-Amerika, en 10 procent Azië/Australië en Afrika).

Compenseren

Hij prijst zich gelukkig dat OpenText niet echt groot is in probleemlanden als Griekenland, Spanje en Italië. 'We hebben genoeg marktaandeel in Duitsland, Groot-Brittannië en de Benelux om daar door te groeien. Hoewel we ons momenteel meer richten op opkomende Bric-landen (Brazilië, Rusland, India en China) blijven we voor de langere termijn ook optimistisch voor heel Europa.'

Barrenechea wijst er op dat zijn bedrijf actief is in veertig landen. 'Elke economie is anders, maar door onze wereldwijde dekking kunnen we zwakkere prestaties in het ene land compenseren met sterke prestaties in een ander land.'

Interview

Lees ook het uitgebreide interview met topman: 'Informatiemanagement is de opvolger van ERP'

Twintig jaar

Open Text is alweer ruim twintig jaar actief op het veld van 'enterprise content management' (ecm). Het bedrijf is in juni 1991 als spin-off voortgekomen uit het Oxford English Dictionary (OED)-project van de Canadese Universiteit van Waterloo waarin de ontwikkeling van zoektechnologie en textindexering centraal stond. In eerste instantie verkocht Open Text een op SGML-gebaseerde zoekmachine. Die technologie werd daarna steeds verder verrijkt, onder meer door velerlei overnames (waaronder Odesta met de samenwerkingssoftware Livelink), tot een platform voor documentmanagement.

In 1996 ging Open Text naar de beurs. Het bedrijf breidde zich daarna internationaal steeds verder uit middels acquisities, partnerovereenkomsten en autonome groei. Belangrijke overnames uit de afgelopen jaren waren die van Hummingbird (2007), Streamserve (2010) en Global360 (2011).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-05-29T10:18:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.