Nieuwe software Fox-IT analyseert bewijsmateriaal

Securitybedrijf Fox-IT komt met Tracks Inspector. Dit is een nieuwe, inventieve oplossing waarmee tactische rechercheurs zelf digitaal bewijsmateriaal kunnen analyseren. Het digitaal bewijsmateriaal in rechercheonderzoeken groeit explosief en forensisch digitaal experts bij de politie en bijzondere opsporingsdiensten hebben te weinig tijd om mee te werken in ieder rechercheonderzoek.

‘Het plan voor de nieuwe Nationale Politie voorziet een ambitieuze groei van het aantal digitaal experts’, zegt Hans Henseler, partner bij Fox-IT, lector E-Discovery aan de HvA en grondlegger van forensisch computeronderzoek bij het Nederlands Forensisch Instituut. ‘Zelfs met die groei lossen we het probleem niet op. Niet alleen neemt het aantal smartphones, computers en dergelijke toe, ook de hoeveelheid informatie per apparaat groeit explosief. De experts hebben bovendien veel tijd nodig om nieuwe ontwikkelingen op digitaal gebied bij te houden. De huidige werkwijze moet veranderen. Iedere rechercheur moet mee kunnen zoeken en ook de it-infrastructuur van de politie moet daarin ondersteunen.’

Tracks Inspector

Tracks Inspector vereenvoudigt het onderzoek van en naar digitaal bewijsmateriaal. De jarenlange ervaring van Fox-IT op het vlak van forensisch onderzoek is samengepakt in de slimme software van Tracks Inspector. De programmatuur presenteert het bewijsmateriaal op een consistente en overzichtelijke manier terwijl op de achtergrond een forensische kopie van het bewijs wordt bewaard. De rechercheur heeft alleen een webbrowser op een pc of tablet nodig om door de video’s, foto’s, e-mail, internetgeschiedenis en andere zaken in het bewijsstuk te zoeken.

Relevante objecten kunnen worden geselecteerd en met een druk op de knop, zo nodig met aantekeningen erbij, in een rapport worden verzameld. De tactische rechercheurs kunnen met Tracks Inspector eerst zelf inzicht krijgen in het bewijs; op basis daarvan besluiten ze om een digitaal expert in te schakelen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Installeer het gratis beschikbare TrueCrypt en byebye Tracks Inspector.

Dit concept blijft toch vooral bij de 'niet vluchtige' informatie, met onze nieuwe Cybercrime en Compliance Software kunnen wij ook vaststellen wie er wanneer naar welke informatie gekeken heeft en verwijderd of gemuteerd heeft. Oftwel wat hebben de digitale cyber criminals uit jouw digitale huis aangeraakt en/of weggenomen of gepoogd als bewijs te verdoezelen. Gaat nog ietsje verder dan hetgeen hier beschreven is.

@Jan: een disclaimer zou handig zijn om de context van je opmerking beter te plaatsen.

Bijvoorbeeld "ik werk als xxxx voor bedrijf yyyy." Nu kan ik niet inschatten of je voor Fox-IT werkt, voor een concurrent of als tactische rechercheurs.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-11-19T11:59:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.