Ook Antennebureau maakt overstap

Sogeti migreert Agentschap van Hippo naar Drupal

Dit artikel delen:

Ict-dienstverlener Sogeti is begin januari 2013 begonnen met het ombouwen van het Hippo-contentmanagementsysteem van Agentschap Telecom naar een Drupal-omgeving. Ook het systeem van de website van Antennebureau wordt gemigreerd. Naar verwachting zullen de websites eind maart op Drupal draaien. Zo’n vier mensen zijn specifiek voor dit project actief. De Dienst ICT Uitvoering (Dictu) is in dit project de hoofdaannemer. Sogeti doet alle werkzaamheden met betrekking tot de overheidswebsites van Dictu.

Het overhevelen van de contentmanagementsystemen van Agentschap Telecom en Antennebureau is onderdeel van een groter webclustercontract. Hierin is Sogeti eerste aannemer. Dit deelproject is begin januari 2013 gestart en heeft een doorlooptijd van drie maanden. Begin maart is de Drupal-omgeving naar verwachting af, waarna er nog getest wordt. In de loop van maart moeten de nieuwe websites live gaan en wordt het nieuwe contentmanagementsysteem in gebruik genomen. De standaard overheidswebsite gebaseerd op Drupal van Sogeti voldoet volledig aan overheidsrichtlijnen en cookie-wetgeving.

Hippo CMS

De overheid kiest met betrekking tot zijn webomgevingen voor open source-beleid. Hierin speelt Hippo een belangrijke rol. Zo koos de gehele rijksoverheid in 2009 om over te stappen op Hippo CMS. Later volgde alle Waterschappen en de gehele Nationale Politie met de migratie van hun webomgeving naar die leverancier.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Vreemd dat een artikel dat gaat over een migratie eindigt met een aparte alinea over het uit te beeindigen systeem en niets vermeld over het nieuwe systeem. Drupal maakt momenteel een grote groei door binnen de overheid.

Dus de grotere overheidsinstanties centraliseren op Hippo CMS & een kleinere overheidsinstanties gaat Drupal gebruiken? Lijkt me meer een pr-stunt van Sogeti dan een weldoordachte actie.
En valt een agentschap niet onder een ministerie? Ach, direct gewoon weer terug migreren. Is toch maar belastinggeld.

@blijfkalm, als je doelt op de sterke groei aan klachten over Drupal binnen de overheid, kan ik je volgen.
Was er niiet dat probleem bij die gemeente waar het allemaal makkelijk en snel te realiseren was met Drupal. vervolgens ging Doop enorm veel meer factureren dan dat ze in de aanbesteding hadden aangegeven. En hebben de 2de kamer en AgentschapNL niet ook enorme problemen met de complexiteit van Drupal (met als gevolg uitgestelde deadlines en budget overschrijdingen).
Vraag me af of di project ook op tijd opgeleverd gaat worden.

@Nog kalmer; weet jij wanneer Het kalmst met een reactie komt? (grapje). Maar even serieus. Liggen de problemen bij de door jou genoemde projecten aan Drupal of aan de leverancier? Dat destijds een goed werkende gemeentesite, gebaseerd op GreenValley, moest worden gemigreerd naar Drupal en dat voor maar ca. 2 ton was bij voorbaat gedoemd te mislukken. Het project werd wel heel snel vergeven aan DOP, andere Drupal-partijen konden alleen met veel hogere aanbiedingen komen (kwaliteit kost geld). Met een te laag projectbudget zit je vervolgens constant je opdrachtgever te irriteren met te weinig geboden kwaliteit en/of budgetoverschrijdingen.

Ik begrijp de laatste alinea met betrekking tot het Hippo CMS totaal niet. Wat nu precies de motivatie is geweest om over te stappen is mij onduidelijk.

Ik begreep dat dit project ook al weer uit zijn planning loopt. Als het niet aan het product ligt, moet je Drupal projecten dus niet met Sogeti of DOP realiseren? Waarschijnlijk is het een combinatie van beiden (complex product & onkundige leveranciers).

@Mirco. De eerste regel van het artikel is: "Ict-dienstverlener Sogeti is begin januari 2013 begonnen met het ombouwen van het Hippo-contentmanagementsysteem van Agentschap Telecom naar een Drupal-omgeving". We zitten nu in de 2e week van januari. Alleen als jij bij Sogeti werkt en deel uitmaakt van het ontwikkelteam dan zou jij kunnen weten of het project (een week) achter loopt op schema. Is dat zo?

De migratie is nog niet afgerond en de maand maart hebben we wel achter ons gelaten. Maar zoals verwacht hoefde je geen groot orakel te zijn om te voorzien dat deze planning weer niet gehaald ging worden. Meer een logisch geval van optellen. De Tweede kamer zou 1,5 jaar geleden al van SDL Tridion naar Drupal overgaan, maar de nieuwe website staat nogsteeds niet live, het Agentschap NL drupal project is hopeloos uitgelopen, hetzelfde geldt voor de gemeente Breda en nu haalt Agentschap Telecom hun Drupal planning niet. Ik verbaas me meer over het feit dat Sogeti het nog aandurft om een Drupal planning in de media te communiceren. Drupal wordt altijd in demos gepresenteerd als een pakket dat oneindig veel modules heeft en je zo in elkaar klikt. In de praktijk verzanden de projecten in maatwerk aanpassingen waar Drupal simpelweg niet voor geschikt is.

@Mirco
Jij schrfijt "In de praktijk verzanden de projecten in maatwerk aanpassingen waar Drupal simpelweg niet voor geschikt is".
Ik snap niet waar je dat op baseert. Ik doe veel middelgrote en grote drupalprojecten en die verzanden absoluut niet door maatwerk. Drupal is juist relatief modulair van opzet en heeft een redelijke API waardoor maatwerk juist netjes en vlot te implementeren is. Als mensen met software gaan knoeien dan vallen er vaak slachtoffers, maar ik kan je verzekeren dat Drupal simpelweg WEL geschikt is voor het maken van maatwerk, getuige het grote aantal (contrib) modules die uitstekend functioneren.

De migratie was blijkbaar toch niet zo eenvoudig als gedacht

In dit artikel: "Naar verwachting zullen de websites eind maart op Drupal draaien."

Op http://sogeti.doethetmetdrupal.nl/nieuws/sogeti-migreert-agentschap-telecom-websites-van-hippo-naar-drupal:
"Op 25 juni 2013 zijn beide sites online gegaan."

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-01-09T09:16:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.