KB en Google digitaliseren 80.000 boeken

Dit artikel delen:
Koninklijke Bibliotheek

De helft van 160.000 rechtenvrije boeken uit de achttiende en negentiende eeuw is gescand en vrij toegankelijk via de websites van de Koninklijke Bibliotheek en Google Books. De Koninklijke Bibliotheek (KB) en Google Nederland hebben de eerste resultaten van het samenwerkingsproject bekendgemaakt waarin zij de boeken uit de KB-collectie digitaliseren en online presenteren via de KB-webdienst boeken.kb.nl. In de webdienst zijn nu tachtigduizend boeken volledig en kosteloos te doorzoeken.

Eind 2011 startte Google met het digitaliseren van boeken uit de KB-collectie tot 1870. De collectie omvat historische, juridische en maatschappelijke Nederlandse publicaties uit de achttiende en negentiende eeuw die van groot belang zijn voor wetenschappers en onderzoekers, zowel binnen het Nederlandse taalgebied als voor de rest van de wereld.

Boeken zijn doorzoekbaar

In 2010 tekenden de KB en Google een overeenkomst waarin Google minstens 160.000 boeken uit de KB-collectie digitaliseert. Deze overeenkomst is een aanvulling op de eigen digitaliseringsinitiatieven van de KB. Het betreft Nederlandse publicaties binnen het publieke domein waarop geen auteursrecht meer rust. De gedigitaliseerde boeken zijn ‘full text’ doorzoekbaar en gratis toegankelijk gemaakt via Google Books en de webdienst boeken.kb.nl.

‘Dit is een goed voorbeeld van publiek-private samenwerking’, zegt Sander Dekker, staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. ‘De KB kan kosteloos een belangrijk deel van zijn collectie digitaliseren en Google Book Search verwerft hoogwaardige content. De grote winnaar is het publiek, in het bijzonder wetenschappers, die veel beter toegang krijgen tot de collectie van onze nationale bibliotheek.’

Versnellen digitaliseringsproces

‘De Koninklijke Bibliotheek heeft als nationale bibliotheek van Nederland de verantwoordelijkheid iedereen, overal ter wereld, digitaal toegang te geven tot alle boeken die in Nederland uitgegeven zijn’, zegt Bas Savenije, algemeen directeur van de KB. ‘De Koninklijke Bibliotheek wil daarom alle boeken die in Nederland gedrukt zijn digitaliseren. Gezien de grote hoeveelheid publicaties die onze collectie rijk is, is dat geen sinecure. De samenwerking met Google geeft ons de kans om het digitaliseringsproces te versnellen, de vindbaarheid van onze collectie te vergroten en te zorgen voor optimale toegang tot en gebruik van een unieke verzameling van wetenschappelijke, juridische en maatschappelijke werken uit de achttiende en negentiende eeuw.’

‘Ons gezamenlijke project met de Koninklijke Bibliotheek past binnen ons doel om zoveel mogelijk boeken ter wereld doorzoekbaar en toegankelijk te maken via het internet en zo te helpen alle kennis beschikbaar te maken’, zegt Pim van der Feltz, directeur Google Nederland. Dat de helft van deze historische werken nu vrij toegankelijk is, is een mijlpaal in de samenwerking met de KB.’

Het scannen neemt in totaal een aantal jaren in beslag. Nadat het scanproces is voltooid, komen de boeken terug in de magazijnen, zodat ze ook weer voor het publiek beschikbaar zijn.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-04-05T14:44:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.